Posle 35 godina, F.K. Radnički iz Niša obezbedio je učešće u evropskim kupovima, nakon što je u protekloj sezoni domaćeg prvenstva završio takmičenje među četiri najbolja tima. Veliki uspeh kluba koji je dugo očekivan, najviše je obradovao Meraklije, verne navijače „Reala s Nišave“ kako glasi nadimak Radničkog još iz davnih vremena. Navijači su željno čekali priliku da ponovo bodre svoj klub u evropskim mečevima na Čairu, ali da podrže Radnički i na gostovanjima u Evropi. Prva prilika za to bila je na Malti.

U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, rival Radničkog bila je malteška ekipa Gzira Junajted. U uvodnom meču u Nišu, domaći tim je uz dobru igru i podršku 10-tak hiljada gledalaca pobedio rezultatom 4:0. Gostovanje na Malti u revanš utakmici, Meraklije su iskoristile da pored podrške voljenom klubu pokažu humanost i promovišu prave, pozitivne vrednosti. Fudbaleri su na terenu pobedili 1:0 i ukupnim rezultatom 5:0 prošli dalje.

Meraklije su u okviru svojih aktivnosti na Malti organizovale posetu domu za stare osobe Casa Arkati i gospodinu Viktoru Šćeriju, bivšem selektoru, reprezentativcu i treneru Slima Wanderers-a.

„Viktor je fudbalska legenda na Malti. Više od 70 godina je posvetio fudbalu. Posetili smo ga baš za njegov 90. rođendan. Poklonili smo mu šal Radničkog, obeležja kluba i poželeli dobro zdravlje. I dalje odlično prati fudbal. Poručio nam je da imamo velike šanse protiv Makabija. Hvala Viktore i srećno“ kaže Meraklija Nenad Stojanović 

Navijači Radničkog sa Viktorom Šćerijem - Foto: Nenad Stojanović

Navijači Radničkog sa Viktorom Šćerijem – Foto: Nenad Stojanović

Navijači Radničkog su ovom prilikom posetili i bolnicu Mater Dei – dečiju kliniku za onkologiju, u kojoj trenutno leži osam pacijenata.

„Ovim klincima poklonili smo veliki broj lopti, igračaka, društvenih igara, setova za kreativan rad i naravno obeležja našeg Radničkog. Domaćin ove posete bio je prof dr Peđa Andrejević, Leskovčanin koji je izuzetan i cenjen hirurg na Malti. Kompletno osoblje ovog odeljenja zahvalilo se na poseti“ dodaje Stojanović 

Meraklije sa osobljem Dečije klinike za onkologiju bolnice Mater Dei - Foto: Nenad Stojanović

Meraklije sa osobljem Dečije klinike za onkologiju bolnice Mater Dei – Foto: Nenad Stojanović

Misija na Malti je ispunjena. Radnički je pobedio i u drugoj utakmici, izborio plasman u narednu rundu takmičenja, a navijači su pokazali da je pored navijanja i dobrog provoda jednako važna promocija zdravih vrednosti, humanosti i poštovanja sportskih protivnika.

Više od 300 Meraklija bilo je na tribini (nažalost 200 njih je na Maltu otišlo još ranije u potrazi za boljim životom). Naše Nišlije, Meraklije su pokazale da nam je mesto odavno u Evropi. Pokazali smo ko su Srbi, ko su prave Meraklije, a Maltežani su nam iskazali izuzetno gostoprimstvo i pozvali ponovo u goste“ zaključuje Nenad Stojanović 

Meraklije, vi ste već u Evropi. Zbog vrednosti, zbog postupaka, zbog vaspitanja, zbog ljubavi prema Radničkom.


Radnički će se u drugom kolu kvalifikacija za najmasovnije evropsko fudbalsko takmičenje sastati sa izraelskim velikanom Makabijem iz Tel Aviva. Prvi meč na programu je u četvrtak 26. jula na stadionu u Netanji, na kojem Makabi privremeno nastupa do završetka rekonstrukcije stadiona Blumfild u Tel Avivu. Revanš meč je nedelju dana kasnije u Nišu. Pobednik dvomeča između Makabija i Radničkog, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće protiv boljeg iz duela Tobola iz Kazahstana i Pjunika iz Jermenije.

1