Odlukom stručnom žirija, glavna nagrada 53. Filmskih susreta u Nišu Gran pri „Naisa“ pripala je Milošu Bikoviću, za ulogu Petra Maraša u filmu „Južni vetar“ koji je imao svetsku premijeru na niškom festivalu. Biković nije prisustvovao zatvaranju i dodeli nagrada na Filmskim susretima jer trenutno snima film u Rusiji, pa se ovom prilikom obratio video porukom koja je emitovana na Letnjoj pozornici.

U poruci je poručio da je počastvovan nagradom, zahvalio se kolegama glumcima i publici u Nišu, a sve prisutne posetioce festivala je iznenadio jednim originalnim gestom. Kako je rekao, s obzirom na to da ga Rusi nisu pustili da dođe u Niš, on je naterao ekipu filma koji trenutno snima u jednom zabačenom ruskom selu, da odigra srpsko kolo. Ovaj detalj je izazvao oduševljenje publike i veliki aplauz. Popularni glumac je već ranije nagrađivan na niškom festivalu, gde je za ulogu Tirketa u filmu „Montevideo, Bog te video“ dobio nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu.

Poslednje večeri Filmskih susreta, po tradiciji su dodeljene zvanične i nezvanične nagrade festivala. Priznanje „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu, za lik Aleksandra u filmu „Izgrednici“ dobio je Radovan Vujović. 

Nagrada za najbolju mušku ulogu Radovanu Vujoviću - Foto: Kristina Mijić

Nagrada za najbolju mušku ulogu Radovanu Vujoviću – Foto: Kristina Mijić

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je mladoj glumici Marti Bjelici, koja je takođe u filmu „Izgrednici“ tumačila lik Teodore. Ona je pored ove zvanične nagrade dobila i još jednu nezvaničnu jer je po oceni filmske kritike Fipresci odigrala najbolju žensku ulogu.

„Hvala žiriju koji je u ovolikom broju podržao nas mlade glumce. Ovo je dokaz da sve što radimo ili bar pokušavamo da uradimo ima smisla“ rekla je Marta Bjelica

Tihomir Stanić uručio priznanje Marti Bjelici - Foto: Kristina Mijić

Tihomir Stanić uručio priznanje Marti Bjelici – Foto: Kristina Mijić

Povelja za najbolju žensku ulogu pripala je Mariji Pikić iz filma „Meso“ a povelja za najbolju mušku ulogu dodeljena je Mladenu Sovilju, za ulogu Danijela u filmu „Izgrednici

Olga Odanović dobila je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu, koju je odigrala u filmu „Patuljci sa naslovnih strana“ dok je u muškoj konkurenciji ta nagrada otišla u ruke Miodraga Radonjića koji je u filmu „Južni vetar“ tumačio lik Baća. Još jedan član glumačke postave filma „Južni vetar“ dobio je nagradu na Filmskim susretima, jer je Luka Grbić izabran za najboljeg debitanta, za ulogu Nenada Maraša, brata glavnog lika.

Od 2017. godine u nezvaničnoj konkurenciji dodeljuje se i nagrada za najkomičniju ulogu koja nosi ime po Miloradu Mandiću. Ove godine laureat je Srđan Žika Todorović, koji se predstavio u filmovima „Južni vetar“ i „Prokleti pas“ gde je tumačio likove Janija i Sergeja. Todorović se zahvalio na priznanju i istakao da mu je velika čast što prima ovu nagradu.

Srđan Todorović dobitnik nagrade za najkomičniju ulogu - Foto: Kristina Mijić

Srđan Todorović dobitnik nagrade za najkomičniju ulogu – Foto: Kristina Mijić

„Manda nije bio komičar, on je bio glumčina“ poručio je Srđan Todorović

Sebastijan Kavaca, Fahreta Salihbegović Avgedić i Emir Hadžihafizbegović, kao strani glumci, dobitnici su specijalnih nagrada za izuzetno glumačko ostvarenje. Glasovima publike, najpopularniji glumac festivala je 14-godišnji Mihajlo Milavić, za ulogu u filmu „Zlogonje

Nakon ceremonije dodele nagrada, emitovane su projekcije u nezvaničnom delu programa. Prvo je prikazana jedna epizoda serije „Koreni“ po romanu Dobrice Ćosića, a zatim dokumentarni filmovi o niškom glumcu Desimiru Stanojeviću Desku i reditelju Milu Đukanoviću.

 

 

 

 

 

 

 

1