Kao što znamo, mirisi snažno utiču na čoveka i vrlo brzo znaju da menjaju njegovo psihičko stanje. Postoje određene arome sa kojima se leče bolesti, ima i onih koji su stimulanse, a sastojci raznih parfema jednostavno poboljšaju raspoloženje.  Pomoću nosa osećamo arome i mirise koji brzo stignu do mozga i tamo se identifikuju. Mozak odlučuje koji miris mu se sviđa i koji ne, da li su jaki ili slabi. Pomoću ovog neverovatnog čula osećamo i intenzivnije ukuse.

Ukoliko se spremate za ispit ili čisto želite da malo poboljšate rad mozga, preporučujemo sledeće praktične savete. Pomoću njih se čovek lakše skoncentriše i brže pamti. Da vidimo!

Ruzmarin je mediteransko bilje koje se koristi za razne namene. Uglavnom je poznat kao začin i rado se priprema hrana pomoću njega. Pored toga poboljšava krvotok u venama, a rezultat toga je i bolje pamćenje. Dovoljno je da pijete čaj od ruzmarina ili ako smatrate da je to previše komplikovano, nabavite eterično ulje ruzmarina i sipajte nekoliko kapi u činiju vode. Stavite je pored sebe dok učite. Odmah ćete primetiti razliku u pamćenju. Mirišljave sveće mirisa ovog bilja su takođe dobar izbor. Priprema čaja: Osušite listove ruzmarina i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim ocedite. Ruzmarin je veoma dobar antioksidant, a pored toga ima antiseptičko, antibiotsko, antigljivično i sedativno dejstvo. Kako ova biljka deluje okrepljujuće i stimulativno na nerve i cirkulaciju, koristi se i za lečenje glavobolje i zubobolje. A, uz to, blagotvorna je za želudac, bolje varenje i otklanjanje grčeva.

Cimet ima sladak miris koji podstiče rad mozga i jača kognitivne funkcije, pa nije loše imati ga pri ruci u trenucima kada vam je potrebna savršena koncentracija za rad na nekom zahtevnom poslovnom projektu.
Lavanda je rasprostrana biljka koja daje energiju i opušta u stresnim situacijama. Relaksira i brzo smiruje um i telo. Idealno rešenje za ispitni rok.

Citrusna voća su prepuna c vitamina, ali pored toga i osvežavaju misli. Ukoliko iscedite jedan limun ili narandžu, koru možete ponovo da iskoristite za osveženje prostora u kome učite. Daju energiju i čiste krvotok koji prolazi kroz mozak.
Mentol takođe podstiče koncentraciju, pa zato ga preporučujemo i u obliku čaja. Delotvoran je, bistri misli i pomaže da bolje savladate gradivo.

Nadamo se da smo Vam pomogli da uz pomoć ovih mirisa učenje ide bolje i brže! Srećno na ispitu!

 

0