U ponedeljak je u koncertnoj sali Niškog simfonijskog orkestra održan koncert pod nazivom Mirna muzika.

Koncert je održala jedna od vodećih pijanistkinja posvećenih izvođenju Nove muzike, tačnije muzike kompozitora minimalizma i postminimalizma, Branka Parlić.

Branka Parlić je međunarodno priznata pijanistkinja koja se bavi izvođenjem Nove muzike, učestvovala je na nekoliko eminentnijih muzičkih festivala, a posvećeno se od 80-ih godina prošlog veka bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija, čijim je delom pod nazivom Gnosijena br. 7 otvorila ovaj koncert jubilarnog NIMUS-a.

Jedna od stvari koja je publici pomogla da bolje razume i prati koncert bila su kraća objašnjenja o kompozitorima i kompozicijama koja je Branka Parlić davala pre izvođenja dela. Takođe, tokom izvođenja dela: Pa, dobro, Kornelijus , koje je napisao kompozitor Hauard Skempton i posvetio ih preminulom kompozitoru Kornelijusu Kerdjuu, na scenu je izašao četvoročlani vokalni sastav i otpevao posvetu koju je u originalnom delu napisao Skempton. Ovaj čin je posebno oduševio publiku.

Pored dela Skemptona i Satija niška publika bila je u prilici da čuje i dela Ivane Stefanović, Jeruna van Vina, Alvina Karana, Nika Mjulija i za završetak koncerta i čuvene Glasove Metamorfoze br. 1 i 2.

Danas Branka Parlić radi kao nastavnik stručnog predmeta na Katedri za klavirski praktikum Akademije umetnosti u Novom Sadu, a čest je predavač na kursevima i seminarima Nove muzike. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor Art scene Nove Uši za Novu Muziku u Novom Sadu.

Posetioci su bili u prilici da prilikom ulaska ili izlaska pogledaju i ukoliko žele i kupe disk sa kompozicijama minimalizma i postminimalizma u izvođenju ove izvrsne pijanistkinje.

Sledeći koncert NIMUS-a održaće se u utorak u Sali Niškog simfonijskog orkestra sa početkom u 20h. Izvođači koji će nastupiti su violinista Jurij Revič i pijanistkinja Natalija Mladenović.

Anđela Laban

0