Glavni muzički program Nišville festivala zvanično je počeo sinoćnim nastupima na Earth/Sky stage-u. Veče su započeli Monsegur Youth Big Band, mladi izvođači iz Francuske i Niša, a nakon njihovog performansa nastupio je poznati džez bubnjar Lazar Tošić sa svojim kvintetom.  Tošić je ujedno i ovogodišnji dobitnik nagrade Nišvilla za životno delo. Pored ove značajne nagrade, primio je i mali znak pažnje Milene Krstić, dobivši sliku.

,,Kada dođem ovde, stalno dobijam poklone. Hvala puno vama, ovoj dami i njenom udruženju na ovom divnom poklonu’’, istakao je poznati muzičar, završivši svoj nastup na ovogodišnjem festivalu.

Foto: Natalija Stošić

Foto: Natalija Stošić

U nastavku večeri, nastupio je Kenny Garrett, jedan od najznačajnijih saksofonista današnjice, kao i poznati rege sastav Inner Circle, koji su proslavili 50 godina postojanja i svojim veselim tonovima podigli publiku na noge.

Raspoloženje među prisutnima bilo je očigledno, a pozitivna energija vlada i kod onih koji su zaslužni za ovogodišnji Nišvil.

,,Imamo desetak sektora i oko 330 volontera i zaista se trudimo da sve protekne kako treba. Ekipa je sjajna, pozitivna, pa nam tako i nije teško da obavljamo date zadatke. Ovo je jedno nezaboravno iskustvo koje svake godine jedva iščekujemo’’, svoje utiske otkrila je devojka iz volonterskog tima Nišvilla, koja već četiri godine posećuje ovaj festival.

Na glavnoj bini, na samom kraju nastupili su ruski bend Hartyga, a prvo zvanično veče zatvorili su The Paz Band, koji su svoj performans završili nekoliko časova iza ponoći.

Foto: Natalija Stošić

Foto: Natalija Stošić

Drugo veče Nišvila otvoriće Wojcinski Szmanda Quartet. Kasnije u toku večeri na Earth/Sky stage-u nastupiće Vein Trio, Dimitri Baevsky Quartet, Omar Hakim i Rachel Z, Manhattan Transfer, The Juke Joint Royals i Ruth Koleva.

Detaljnije informacije možete naći na zvaničnom sajtu festivala.

Miljana Simić  

2