Mreža boraca protiv mržnje (HFN) u saradnji sa Klubom za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) iz Niša i partnerskim organizacijama iz Italije, Češke, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke, Severne Makedonije i Bugarske sprovodi projekat „Hate fighters in Action“. Projekat koji je podržan od strane Erasmus + programa Evropske unije je počeo krajem 2018. godine i traje do marta 2020. godine.

Projekat se sprovodi u cilju suzbijanja govora mržnje, diskriminacije i netolerancije među mladima i u cilju promocije ljudskih prava i demokratskih vrednosti, kroz kreativne metode i posebnu vrstu debate – Karl Popper debata. Omladinski radnici i aktivisti iz osam zemalja su u periodu trajanja projekta stekli određene veštine i znanja, a partnerske organizacije su u okviru svih projektnih aktivnosti izgradile svoje kapacitete.

Projekat „Hate fighters in Action“ se sastoji iz niza internacionalnih i nacionalnih aktivnosti, a prva aktivnost je bio partnerski sastanak, održan u Pragu u januaru 2019. godine. Organizovana su dva internacionalna treninga, sprovedene su lokalne radionice i nacionalna takmičenja u Karl Popper debati, a finalni događaj podrazumevao je internacionalno takmičenje u Karl Popper debati i završnu konferenciju samog projekta.

Ova poslednja internacionalna aktivnost održana je u Kavadarcima u Severnoj Makedoniji u periodu od 17. do 21. februara 2020. godine. Debatni timovi, pobednici nacionalnih takmičenja su tri dana debatovali o važnim socijalnim temama i na taj način još više doprineli borbi protiv govora mržnje, diskriminacije i netolerancije. Pobednik ovog takmičenja bio je tim iz Srbije koji su činili studenti Pravnog Fakulteta iz Niša, Marko Nedeljković, Luka Filipović i Vladislava Stamenković. Koordinatori projekta su svim učesnicima kratko predstavili postignute rezultate celokupnog projekta i neke od produkata nastalih u okviru dvogodišnjega rada.

Pobednici debate - Foto: Hate fighters network

Pobednici debate – Foto: Hate fighters network

Iz Mreže boraca protiv mržnje poručuju da su ovakvi projekti veoma važni za današnje društvo i da je rad sa mladima imperativ ukoliko želimo da izgradimo stabilno, tolerantno i demokratsko društvo u kome bi se razlike prihvatale i negovale, a jednakost bila dostupna svima.

0