Ove godine na Letnjoj pozornici niške Tvrđave biće održan jubilarni 50. festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. Od 22. do 28.avgusta gledaoci će moći da vide 16 filmova u takmičarskom i još 2 filma u revijalnom delu programa. Program svake večeri počinje u 20:30h.

„Filmske susrete“ će u subotu 22.avgusta otvoriti ostvarenje „Bićemo prvaci sveta“ a nakon toga je na repertoaru crna komedija „Mali Budo“ .

Za drugi dan festivala zakazani su filmovi „Panama“ i „Nebo iznad nas“ .  U ponedeljak 24.avgusta očekuje nas film „Branio sam Mladu Bosnu“ a zatim i „Otvoreni kavez“ u kojem je svoju poslednju ulogu odigrala Ružica Sokić. U okviru pratećeg programa „Filmskih susreta“ u bioskopu Kupina će od 18 sati biti prikazan film „Isceljenje“ .

Slogan 50.Filmskih susreta je „Pod sjajem zvezda“

U utorak 25.avgusta gledaćemo poslednji film Vlastimira Đuze Stojiljkovića „Bez stepenika“ a posle toga sledi drama pod nazivom „Za kralja i otadžbinu“ . Posetioce Kupine tog dana očekuje film  „Talog

Film „Ničije dete“  koji je prošle godine na festivalu u Veneciji osvojio tri nagrade, biće prikazan niškoj publici 26.avgusta. Drugi film te večeri biće „Amanet“ . Kupina iste večeri prikazuje  „Travelator“ . U  četvrtak 27.avgusta su na  programu filmovi „Enklava“ , „Gorčilo“ i „Jednaki“ .

Poslednjeg dana „Filmskih susreta“ nakon dodele priznanja i svečanog zatvaranja festivala biće prikazana dva filma iz revijalnog dela programa. Na repertoaru su „Panta Draškić – cena časti“ i   „Stari Niš – moj Niš“ .

Udruženje filmskih glumaca Srbije je saopštilo da je ovogodišnja dobitnica nagrade    za životno delo „Pavle Vuisić“  proslavljena glumica   Jelisaveta  Seka Sablić. 

Kako kažu u Niškom kulturnom centru, prodaja karata za „Filmske susrete“ počinje 12.avgusta. Neće biti pojedinačnih ulaznica, a cena kompleta je 2.000 dinara. Karte će se prodavati u prostorijama Turističke organizacija Niša, u knjižari NKC-a i na štandu ispred bioskopa “Vilin grad“ .

 

 

Filip Jovanović 

0