U subotu 18. novembra u Oficirskom domu u Nišu održana je IT konferencija „atNiš 2.0“, posvećena finansiranju ideja koje se realizuju kroz start-up biznise. Već drugu godinu zaredom konferencija okuplja stručnjake u oblasti finansiranja biznisa i mlade ljude sa inovativnim idejama, koji žele da započnu IT karijeru. Kako je jedan od najčešćih razloga odustajanja od ideje nedostatak finansijskih sredstava, ova konferencija bila je posvećena upravo toj temi.

Na konferenciji je u ime „Erste banke“ govorio viši menadžer za odnose sa klijentima Davor Crnomarković, predstavivši model finansiranja „Korak po korak“ namenjen start-up biznisima i socijalnim preduzećima. Osim finansijskih sredstava u vidu investicionog kredita do 10 000 evra, za početnike u biznisu koji posluju kraći vremenski period od godinu dana i kredita do 25 000 evra za firme koje postoje ne duže od dve godine, ovaj program nudi i pomoć u izradi biznis plana i mentorsku podršku u prvih 12 meseci saradnje sa preduzetnikom, koliko traje i grejs period investicionog kredita. Ono što se zahteva od preduzetnika jeste 10% učešća u investiciji i menica firme kao sredstvo obezbeđenja kredita.

Način prikupljanja sredstava putem internet platforme „Kickstarter“ detaljno je predstavio programer Milan Andrejević, kreator PC igrice „My Uncle Merlin“, koji posredstvom ove platforme sa svojim timom realizuje ideje. Na konferenciji je bilo reči o tome zašto je utorak najpoželjniji dan za objavljivanje projekta na platformi, zašto izbegavati vreme praznika i letnje mesece za pokretanje kampanje, kako vremenska zona utiče na vidljivost projekta, koje tehnike je poželjno koristiti za što bolje vizuelno predstavljanje ideje i kako motivisati investitore da ulože u projekat.

O ulaganjima tzv. biznis anđela koji podržavaju inovativne i perspektivne projekte na konferenciji je govorio Luka Prišunjak, stručnjak za razvoj start-up biznisa koje finansiraju biznis anđeli. Prisutni su mogli da čuju kako izgleda prosečni biznis anđeo na prostoru Balkana, koliko poznaje privredni ambijent, koliko novca je u proseku spreman da izdvoji za nečiju ideju, koja su njegova očekivanja, o čemu treba razgovarati sa njim i kako postupati prilikom saradnje radi ostvarenja svoje ideje i izgradnje dobre reputacije.

Kako je osim biznis anđela u privredi prepoznat i način finansiranja poslovanja putem zajedničkog kapitala, tzv. joint venture, na konferenciji je predstavljen i ovaj model ulaganja. Kao predstavnik fonda „South Central Ventures“ na konferenciji je govorio Jan Kobler, bliže predstavljajući biznise i ljude koje podržava ovaj fond. Jan je istakao da joint venture fondovi podržavaju ljude sa preduzetničkom energijom, koji ispoljavaju kreativnost i spremnost da se nose sa izazovima. Zahvaljujući takvim ljudima biznisi koje finansiraju imaju smisla i šansu za uspeh.

Prisutne je o programima finansiranja „Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije“ detaljnije informisala Natalija Sandić, nezavisni stručni saradnik Fonda. U okviru Programa ranog razvoja izdvajaju se sredstva za finansiranje malih i srednjih preduzeća koja postoje ne duže od tri godine i žele da razviju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Sredstva koja se dodeljuju u okviru ovog programa ne mogu biti veća od 80 000 evra po tehnološkom projektu, a uslov za mala i srednja preduzeća je 15% učešća u investiciji.

Organizator IT konferencije „atNiš 2.0“ je „JCI Niš“, organizacija civilnog društva koja okuplja i podržava pojedince koji žele da aktivnim delovanjem ostvare promene u svojoj zajednici. Baveći se problemima mladih u Nišu, aktivisti ove organizacije nastoje da svojim konferencijama, seminarima i humanitarnim događajima daju svoj doprinos u njihovom rešavanju.

 

Jovana Stojković

2