Nije tajna da svi mladi vole da putuju, ko god kaže da je drugačije – verovatno ne govori istinu! Svima je potrebna pauza od učenja i nezaboravan provod, a kako nam se polako ali sigurno bliži 2018 – pročitajte u nastavku koje bi to evropske destinacije bilo najbolje posetiti za doček.

Spremni ste da spakujete kofere i krenete u neponovljivu novogodišnju avanturu? U daljem tekstu navodimo koji su to gradovi idealni za mlade i njihov provod u najluđoj noći:

Bukurešt – posetite mali Pariz usred Rumunije

Bukurešt je jedan od najlepših gradova Evrope i spada u red najmlađih evropskih prestonica. Poznat je po prelepoj arhitekturi, veličanstvenim parkovima i ogromnim bulevarima te s razlogom nosi epitet „malog Pariza“.

Samo neke od najlepših građevina u Bukureštu koje nikako ne treba zaobići su: Trijumfalna kapija, Rumunski atenum i Palata pravde, kao i nekadašnja kraljevska palata, koja je danas pretvorena u Muzej umetnosti.

Palata Parlamenta u ovom gradu predstavlja posebnu priču, jer svojom impozantnošću nikoga ne ostavlja ravnodušnim dok činjenica da je nastala u vreme vladavine jednog od najbrutalnijih komunističkih vođa – Nikolajea Čaušeskua daje ovoj zgradi mračnu notu.

Krakov – grad za istraživanje, provod i šetnju u prošlost

Krakov sa pravom zovu “studentski grad” jer gotovo polovinu stanovništva čine mladi studenti. Poznat je po tome što je provod zagarantovan, pa privlači sve više i više turista.

Ali, pored provoda, Krakov ima svašta da ponudi jer predstavlja grad sa veoma bogatom istorijom i kulturom. Mnogi ga nazivaju i “grad muzej”, a stari deo grada je zaštićen i uvršten u svetsku baštinu UNESCO-a.

 

Nova godina 2018 Krakov – je aranžman koji garantuje lud provod za malo novca, bilo da se opredele za klubove ili gradske trgove – svuda ćete naći pozitivnu energiju koja nam je svima potrebna

Milano – za one koji žele da budu zapaženi

Milano je drugi po veličini grad u Italiji i predstavlja svetski poznat privredni, modni i medijski centar. Iako je najmoderniji italijanski grad – zadržao je veliki deo istorijskog šarma.

Duomo u Milanu predstavlja jednu od najvećih gotskih katedrala na svetu, dok je La Scala jedna od najbolje utrvđenih operskih kuća na svetu.

Milano je ipak najpoznatiji kao centar mode i dizajna, tako da je pravi raj za kupoholičare sa svojom grandioznom šoping galerijom u kom možete naći najfinije modne i dizajnerske postavke.

Ovaj grad godinama nudi provod koji ćete pamtiti do kraja života uz očaravajući vatromet i dobru atmosferu na više trgova, pa ni jednog gosta neće ostaviti ravnodušnim u novogodišnjoj noći.

Prag – proverite zašto nosi epitet “zlatnog grada”

Ovaj grad je veoma atraktivna destinacija za turiste jer uvek pruži više nego što je očekivano. Prag je jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi.

Iako mu popularnost raste iz dana u dan, i dalje spada u najjeftinije opcije za putovanje u Evropi.

Kroz istoriju, dobijao je mnoge epitete poput “Prag, gospodarica Češke”, “Prag, majka svih gradova”, ali ga je Karlo IV ipak najbolje opisao nazvavši ga “zlatnim gradom”.

Novu godinu možete dočekati na gradskim trgovima i ulicama gde veče postaje zanimljivije uz neizbežne ukuse češkog piva, ali mostovi uglavnom budu mesto okupljanja ljudi jer se sa njih vidi fenomenalni vatromet koji se ispaljuje iz Letna parka.

Beč – nudi za svakog ponešto

Beč je glavni grad Austrije i predstavlja njeno političko, ekonomsko i kulturno sedište. Prelepu bečku arhitekturu karakteriše raznolikost stilova mnogobrojnih istorijskih epoha.

Svaki turizmolog predložiće vam baš ovaj grad za doček Nove godine jer nudi mnogo toga, bitno je samo da znate šta želite i da na vreme odlučite gde ćete biti te famozne noći.

 

31. decembra centar grada postaje glavna parti zona – ulice se zatvaraju, pa na centralnom trgu možete uživati u gastronomskim specijalitetima ali i u ispijanju punča.

Bilo da izaberete doček na gradskom trgu, u nekom klubu, na koncertu ili pak u operi – dobra zabava je zagarantovana.

Atina –  grad istorije ali i prestonica dobrog provoda

Atina je glavni grad Grčke i do njega možete doći kopnom, nebom i morem. On sigurno ima najstariju tradiciju u Evropi i predstavlja grad u koji ćete se posle prvog dolaska sigurno vratiti.

Međutim, atinska novogodišnja noć je čudna – u ponoć na trgovima, recimo Syntagma, nećete sresti mnogo meštana jer oni vole da ponoć dočekaju u svojim domovima.

Atina je uvek obasjana suncem i spremna je da vam pruži fenomenalnu dnevnu i noćnu zabavu, šoping, nova poznanstva i to sve pored divnog mora.

Putovanja su definitivno jedina stvar koju kupujemo, a koja nas čini bogatijima. Da li ćete i vi dočekati 2018. godinu na nekom od gradskih trgova u Evropi ili ste se ipak odlučili za mirniju varijantu u  svom domu?

0