Volite da učite jezike? Engleski vam je postao dosadan? Volite da budete drugačiji? Spremni ste za izazove? 

Ukoliko ste odgovorili sa ,,DA“ predstavljamo vam tri jezika koja se nalaze među najzastupljenijim jezicima na svetu. Možda bi baš oni mogli da predstavljaju vaš izbor prilikom upisa na fakultet.

 

  1. Mandarinski

Chinese-is-worlds-most-popular-language

Rasprostranjenost: 1.146.000.000 stanovnika

Mandarinski jezk predstavlja skup kineskih dijalekata koji se govore širom severne i jugozapadne Kine. Ova grupa dijalekata preovladava nad svim jezicima i govori se više od bilo kog drugog jezika. Pored Narodne republike Kine i Republike Kine (Tajvana) gde standardni mandarinski jezik predstavlja zvančni jezik, on je kao jedan od zvaničnh jezika prihvaćen i u Singapuru, pa čak i u udruženju Ujedinjenih nacija. Pored velikog broja ljudi kojima je ovo maternji jezik treba podsetiti na to da je Kina trenutno jedna od vodećih svetkih sila i da poseduje progresivnu ekonomiju. Nažalost, ovaj jezik se gotovo uvek nalazi u gornjim delovima lista koji se bave istraživanjima najtežih svetskih jezika.

 

  1. Hindustanski jezici

full_3276_63719_HindiAlphabetMachineEmbroidery_1

Rasprostranjenost: 336.000.000 stanovnika

Poznatiji kao hindu, predstavlja skup dijalekata koji se govore uglavnom u Indiji i Pakistanu. U Indiji je zasupljen hindski jezik koji je 1965. godine prihvaćen kao zvaničan jezik ove države. Zatim, postoje: urdu jezik koji se govori u Pakistanu i dva Sanska jezika- kabutra iz Pakistana i sansi iz Indije. Problem u vezi sa ovim jezikom sličan je kao i kod kineskog, odnosno mandarinskog jezika- predstavlja jedan od najtežih jezika za učenje.

 

  1. Benegalski

Bolts

Rasprostranjenost: 207.000.000 stanovnika

Poznatiji kao Bengali zbog uticaja engleskog jezika. Ovaj jezik se govori se u Južnoj Aziji i evoluirao je iz starog Sanskrita. Svoj uspon je dostigao sa poznatim književnikom i nobelovcem Rabindrantom Tagorom koji predstavlja prvog indijskog pisca koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost i pisao na ovom jeziku. Bengalski jezik je službeni jezik Bangladeša i Pakistana i spada u prvih pet najrasprostranjenijih jezika.

 

Isidora Ilić 

0