Severnoatlantski sporazumni savez ili NATO je međunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija.Osnovana je 1949. godine potpisivanjem Severnoatlantskog ugovora (Vašingtonski ugovor) između 12 država tadašnjeg zapadnog bloka. Osnivači su bili: Belgija, Kanada, Danska, Francuska, Island, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Portugal, Velika Britanija i SAD. Savezu je naknadno pristupilo još 16 država, i to u šest krugova proširenja. Danas, Organizacija Severnoatlantskog ugovora ima 28 država članica.

Osnova Severnoatlantskog saveza je ugovor država članica, koji je po svojoj prirodi međunarodni ugovor. Ugovor priznaje državama članicama njihova pojedinačna prava, kao i njihove međunarodne obaveze u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija. On obavezuje svaku državu članicu da uspostavi sistem zajedničke odbrane, te izričito zahteva od svake od njih da ne prihvata nikakave međunarodne obaveze koje bi mogle da budu u suprotnosti sa Ugovorom.
Političko središte i trajno sedište  Organizacije je u Briselu.

Osnovni cilj ugovora jeste kolektivna odbrana od napada spolja, pa su članice u obavezi da priteknu u pomoć napadnutoj državi svim potrebnim sredstvima, uključujući i upotrebu sile.

Glavna odredba ugovora između država članica je tacka V.

Članice se slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članova u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice.”

NATO praktično okuplja zemlje koje su ranije (barem većina njih) bile korisnice novčane pomoći SAD posle drugog svetskog rata po tzv. Maršalovom planu, programu Evropske obnove   ( European Recovery Program ERP).

Evropske zemlje su bile veoma iscrpljene ratom, društveni sistem se tresao iz temelja i postojala je realna opasnost da dođe do neke vrste komunističkog prevrata. Ugled i uticaj SSSR-a zbog njenog doprinosa u pobedi nad Hitlerom je bio veoma veliki i sve je više i brže rastao, što je užasavalo kapitaliste u Evropi i SAD zbog sve realnije mogućnosti da se komunistički društveni sistem raširi po Evropi. Takođe, do tada moćne Evropske države suočile su se sa naglim opadanjem sopstvene moći i uticaja u svetu, kao i sa željom naroda u kolonijama da postanu nezavisne od njih i da se istrgnu ispod njihove dominacije. Sve su to uvidele SAD i praktično iskoristile svoju ekonomsku moć da naglo prošire svoj uticaj u svetu i da se postave kao zaštitnici i pomagači ozbiljno ugroženih i poljuljanih interesa evropskih sila,  u ekonomskom, vojnom i u političkom smislu. Maršalovim planom su SAD vezale za sebe evropske zemlje tako što su one postale dužnici SAD, a istovremeno i veliko tržište za robu i usluge iz SAD. Takođe, vojna sila SAD je jedina bila u stanju da parira vojnoj sili SSSR i da pruži osećaj zaštićenosti tim zemljama, ako bi se osetile ugrožene od strane SSSR.-a. Na kraju, sa punim pravom se može zaključiti da je osnova NATO-a zapravo strah.

Glavni organi NATO-a:

*Savet – čine ga ministri inostranih poslova, odbrane i finansija država članica.

*Savet zamenika

*Komitet za odbranu

Pomoćna tela :

*Vojni komitet – sastavljen od načelnika generalštaba država članica.

*Vrhovni saveznički komandant u Evropi

*Vrhovni komandant za Atlantik

Administrativni poslovi su povereni Sekretarijatu na čelu sa generalnim sekretarom.

Danas se smanjila opasnost od vojnog sukoba i masovne upotrebe teško naoružanih grupa, ali su se sa druge strane pojavili novi izazovi na koje treba adekvatno odgovoriti.

Poslednjih godina NATO aktivno učestvuje u borbi protiv terorizma, proizvodnje i distribucije oružja za masovno uništenje i sajber kriminala. Takođe, NATO uspostavlja načine borbe protiv savremenih opasnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost cele međunarodne zajednice. Upravljanje kriznim situacijama i mirovne operacije za očuvanje i održanje mira predstavljaju jedne od najznačajnijih oblasti delovanja Severnoatlantskog saveza u današnjem svetu.

 

Vanja Švetska 

 

Izvori:

Međunarodno javno pravo, Branimir M.Janković, Zoran Radivojević, Niš,2014.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E

http://www.duhovnaizgradnja.com/stranice/tekstovi/nasi_pogledi/nato_istorijat.html

http://anaragaji.wordpress.com/2012/04/30/%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%B2/

0