U okviru Nedelje medijske i informacione pismenosti, koja se na globalnom nivou obeležava od 25. oktobra do 1. novembra, Media i reform centar u Nišu organizuje niz događaja.

Izložba fotografija „Kontekst“ je prvi događaj u nizu, a biće otvoren 25. oktobra od 18h u Deli prostoru. Na izložbi će sve fotografije biti izložene u dva primerka, ali sa različitim naslovima. Autori fotografija su Dimitrije Nikolić, Vanja Keser, Saša Đorđević i Ivan Dinić. 

„Cilj je ukazati na to kako samo jedan natpis može promeniti percepciju određene fotografije i istaći da je važno poznavati kontekst medijskih sadržaja. Postavka će u Deli prostoru biti do petka, nakon čega se seli u Media i reform centar Niš“ navode organizatori.

Na Filozofskom fakultetu u Nišu će u četvrtak 26. oktobra od 12 sati biti održana tribina Perspektive medijske pismenosti, gde će studenti i profesori Pravnog i Filozofskog fakulteta govoriti o temama važnim za medijsku pismenost. U petak 27. oktobra od 13:30h će tema medijske pismenosti biti aktuelna i u Gimnaziji Svetozar Marković. Učenici će ovom prilikom moći da pogledaju četvrtu epizodu dokumentarnog serijala Važnost slobode medija – Zakon u službi medija, mediji u službi građana

U subotu i nedelju, 28. i 29. oktobra od 12 do 14 sati, u Obrenovićevoj ulici će biti održana ulična akcija ispred Kalče, a svi zainteresovani građani će moći da se detaljnije informišu o temi koja se ove nedelje obeležava nizom događaja. Za ponedeljak 30. oktobar od 17h je zakazana diskusija Razumevanje medija, u EU Info kutku u Nišu.

„Poslednji dan oktobra je rezervisan za zajedničku akciju lokalnih medija, kada pozivamo novinarke i novinare da prepoznaju svoju ulogu u medijskom opismenjavanju građanki i građana, te da objave priču, intervju, prilog, fotografiju ili post na društvenim mrežama o važnosti medijske pismenosti, uz heštegove #GlobalMILWeek i #MILCLICKS“ kažu iz Media i reform centra 

Gradski forum – Medijska pismenost: Stvaranje kritičkog mišljenja, koji će biti održan 1. novembra od 11 časova u Oficirskom domu, poslednji je događaj u okviru obeležavanja Nedelje medijske pismenosti u Nišu.

Nedelju medijske i informacione pismenosti Media i reform centar Niš obeležiće u saradnji sa međunarodnom organizacijom UNESCO, u okviru projekta „Building trust in media“, a uz pomoć Grada Niša, Kancelarije za mlade Grada Niša, Filozofskog fakulteta u Nišu, Pravnog fakulteta u Nišu, Gimnazije Svetozar Marković, EU info kutka Niš i Deli prostora.

Detaljnije informacije možete naći na sajtu Media i reform centra. 

0