Dan studenata Univerziteta u Nišu, koji se tradicionalno obeležava 22.marta, ove godine će imati i niz pratećih aktivnosti tokom cele nedelje.

U periodu od 20. do 26.marta, biće organizovan veliki broj radionica, tribina, predavanja, kulturno-umetničkih događaja i sportskih takmičenja. Pored toga, predviđene su i izložbe radova studenata sa Fakulteta umetnosti i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, kao i simulacija suđenja studenata Pravnog fakulteta.

Organizatori navode da je veoma važno održavati tradiciju obeležavanja 22. marta kao Dana studenata.

„Ovaj dan je u prošlosti objedinjavao sve studente i bio je jedan od važnijih datuma koji su se obeležavali u Nišu. Vremenom je došlo do smanjenja značaja tog datuma, pa sad većina studenata Univerziteta u Nišu verovatno i ne zna da je to njihov datum.“ kaže Milan Videnović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

Cilj je da se Nedelja studenata uspostavi kao događaj koji će se obeležavati i narednih godina, a da 22.mart tradicionalno i ubuduće zauzima centralno mesto.

„Naša ideja nije samo da studenti u Nišu ponovo znaju koji je njihov dan, već i da uradimo nešto više od svih svojih prethodnika. Nama su prethodnici obeležavanje ovog dana ostavili u amanet i na nama je ne samo da ga obeležavamo, već da učinimo i nešto više kako bismo postavili nove zadatke generacijama koje dolaze posle nas.“ dodaje Videnović.

Nedelju studenata organizuje Studentski parlament Univerziteta u Nišu, a partneri su: Studentski kulturni centar (SKC), Univerzitetski sportski savez, Savez studenata Univerziteta u Nišu, Psihološko savetovalište, Kapital magazin, Studentski dnevni list (SDL), AEGEE, Aiesec, Best, Niš Greeters servis, Privredna komora Niš, SKONUS, Univerzitet u Nišu, Kancelarija za mlade, NiCAT, kao i svi studentski parlamenti.

Generalni medijski partner Nedelje studenata je Kapital magazin. 

Kompletan raspored događaja možete videti OVDE.

 

Filip Jovanović

0