Nega tela u dobu puberteta i mladih je od velikog značaja. Znojne žlezde se još više aktiviraju u tom periodu, zato je neophodna pravilna nega i održavanje higijene. Žene ili bolje reći devojke više vode računa o tome, dok su neki muškarci pomalo lenji.

Opšta higijena podrazumeva čišćenje tela, kože, kose i zuba sa osnovnim higijenskim preparatima. Prvobitna stavka je svakodnevno tuširanje nakon fizičkih aktivnosti ili na kraju dana. Sva prljavština što se sakupila u pore kože mora biti odstranjena. Nedeljno jednom je preporučljivo i korišćenje pilinga pomoću koga se izumrle ćelije skidaju sa površine nove kože. Nakon temeljnog kupanja sledi nega losionom za telo. Losion ili kreme za telo služe za održavanje vlažnosti kože. Daju joj dodatnu hidrataciju, a ona će postati gibka, meka i glatka. Posebno vodite računa o nameni kreme koju koristite. Svaka krema ima određenu funkciju i nanosi se na razne delove tela. Nemojte ni slučajno pobrkati kremu za lice sa kremom za telo. Pažljivo pročitajte uputstva!

Kosa i koža glave se regenerišu tokom proleća. Iz tih razloga moramo voditi računa i o njihovoj zaštiti. Preporučujemo da koristite bilo koji vid zaštite koji će na duži period dati sjajne rezultate; kosu bez peruti. Izbegavajte jutarnje pranje kose i broj pranja tokom jedne nedelje bi trebalo da smanjite, jer na taj način se kosa manje masti. Obavezno iskoristite prednosti raznih preparata poput balzama, kreme i maske za kosu, odmah ćete primetiti razliku.

Tokom dana noge su sakrivene i ušuškane u udobne cipele ili su izloženi svim nečistoćama tokom sunčanih dana. Redovna briga je neophodna za lep izgled i dobar osećaj. Nakon tuširanja koristite piling za stopala sa kojim ćete ukloniti zastarelu suvu kožu, a nakon toga velika doza kreme ili ulja će učiniti čudo vašem stopalu. Ako mislite da piling nije dovoljan, isprobajte razne turpije, ali oprezno! Postoji verovatnoća da grublje turpije oštete Vaše pete, a to dovodi do bola.

Usne su takođe vrlo bitne zbog slatkih poljubaca. Balzam za usne ili labelo rešava svaki problem. Ruke mažite koliko god je moguće tokom jednog dana, ali večernja doza kreme je najdelotvornija. Nemojte zaboraviti ni kreme za sunčanje koje štiti kožu od preplanulosti. Iako ljudi misle da se losioni sličnih namena koriste samo tokom letovanja, grdno se varaju. Verujte nam, mnogo ćete biti zahvalni ako ih svakodnevno koristite.

Pored svega toga, obratite pažnju i na brijanje nogu ili pazuha, jer tokom leta lakše možete dobiti neku infekciju. Nokti takođe moraju uvek biti uredni, jer se samo tako prepoznaju ozbiljni i zahtevni ljudi.

0