“Čovek se uči dok je živ” i to nije samo floskula kojom se opravdavaju povremene želje za novim iskustvima, već potpuni aksiom. Na proces učenja utiče mnogo faktora, a što je bolji temelj, to su načini za nadogradnju znanja dostupniji. Stoga je edukacija dece, u ranim fazama, i te kako važna. Čitajući dalje, doznaćete na koje sve načine možete podstaknuti izgradnju temelja za edukaciju dece, a da im pritom ostavljate prostora da sami logički povezuju, zaključuju i da izbegnete nametanje sopstvenog mišljenja. Koliko je važno da imate uvid u razvoj svog deteta, važno je i ostaviti im slobodu da uče kroz igru. Ljudi, ugušeni svakodnevnim obavezama zaboravljaju da uče kroz igru, a to je najbolji način da se postigne rezultat. Ovaj tekst se između ostalog tiče i učenja kroz igranje.

 

  1. Ne zaboravite važnost biblioteka

Biblioteke su neprocenljiv resurs koji po veoma povoljnoj ceni od vaše dece, kada dođu u godine aktivnog učenja, izgrađuju stabilne ličnosti. Biblioteke su prepune raznih informacija i tema koje još uvek nisu potpuno dostupne na internet. Knjige, spavaju na policama, i čekaju da ih dete otkrije. Nagovestite im značaj biblioteke još od ranog detinjstva, uzimajući slikovnice i knjige iz kojih će deca učiti. Ohrabrujte ih da osnažuju svoje znanje i odvodite ih u biblioteku. Ne sputavajte ih ni onda kada žele da tamo odu sami.

 

  1. Istražujte svet u svakoj prilici

Kada sa svojom decom putujete, makar i na kratkim destinacijama činite to kao da je i vama prvi put. Nevažno je da li je reč o jednodnevnom putovanju, izletu, ili letovanju. Činite to predano, istražujući zajedno sa njima svet. Govorite im o istoriji, geografiji, različitosti kultura, tradicija. Koristite priliku da ujedno nadograđujete svoje znanje, ne isključujući važnost radoznalosti kao glavne osobine za sticanje znanja.

 

  1. Igrajte se zajedno sa decom

Ne zanemarite to da igra podstiče učenje i radoznalost. U tome vam mogu pomoći i edukativne dečije igračke koje pomažu da se podstakne dečja kreativnost, mašta ali i divergentno mišljenje i zaključivanje. Kreativni setovi, slagalice, pazle, makete…sve to može pomoći vašem detetu da brže stekne naviku logičkog zaključivanja.

 

  1. Suočavanje sa stvarnim svetom

 

Iako crtaći i zajedničko surfovanje po sajtovima mogu podstaći maštu, ne isključujte vrednosti koje pruža realan svet. Upoznajte decu sa umetnošču, istorijom, prirodom, posećujući muzeje, zološke vrtove, istorijska mesta, kulturne institucije, pozorišta za decu. Često deca pronalaze inspiraciju za učenjem na ovakvim mestima, umesto dosadnih školskih časova. Širenje horizontal počinje u ranom detinjstvu, pa ih navikavajte do momenta dok sami ne razviju sopstvene hobije i strasti.

 

  1. Ne uskraćujte im tehnologiju

One rečenice da je u naše vreme, kada nije bilo interneta, i kada smo dane provodili u pesku, na basketu ili fudbalu, bilo bolje, ponekad su preterane. Posvetite dovoljno pažnje i edukaciji dece na polju tehnologije. To će svakako biti deo njihove budućnosti, a danas je nerazdvojivi deo stvarnosti. To znači da decu treba postepeno uvoditi i u svet informacija koje egzistiraju na internet. Pažljivo ih upoznajte sa prednostima i manama interneta. Edukujte ih da selektivno privhataju informacije, i prave razliku između kredibilnih izvora i onih koji mogu dovesti u zablude. Bezbednost na internetu je takođe neizostavna tema.

 

Poštujući neke od ovih saveta biće vam mnogo lakše da zajedno sa decom učite i napredujete, a da vam vaspitanje i “podizanje” dece ne predstavlja problem već parvo pravcato zadovoljstvo. Stoga se posvetite deci sa ljubavlju i uložite energiju kako bi vam kroz svoj prozor u svet pokazali čari bezazlenog i neograničenog dečijeg pogleda na život.

 

 

 

0