Od siromašne i nesrećne devojčice do fatalne žene. Svojom upornošću, trudom i verom u sebe dostigla je status da danas važi za nenadmašivu i izuzetnu  ličnost sveta mode. Predstavljamo Vam Koko Šanel.

Gabrijela Šanel, kako joj je pravo ime, rođena je 19.avgusta 1883. u Saumuru, malom francuskom gradu. Bila je jedno od petoro vanbračne dece uličnog prodavca i domaćice. Gabrijela je, greškom crkvenog službenika, u krštenici upisana kao Šanel umesto  očevog prezimena Šasnel. Kada joj je bilo 12 godina ostala je bez majke, a otac nije mogao da brine o njoj i njenoj sestri zbog finansijskih problema, pa su se o njima starale opatice iz sirotišta. Koko je sa 18 godina napustila sirotište i počela da radi kao krojačica, a zatim i u Parizu kao pevačica u noćnim klubovima. Nadimak Koko dobila je po pesmi Qui qu a vu Coco dans le Trocadero, koju je često izvodila. Ovaj nadimak je koristila kao svoje ime, a po njemu kasnije postaje prepoznatljiva. Šešir je bio omiljeni modni detalj svih dama tog vremena, a Koko je želela da se bavi izradom istih. Finansijsku podršku dobija od svog ljubavnika, engleskog oficira , i 1909. godine ona otvara svoj prvi butik.

Kada joj je posao krenuo, ona počinje da se bavi kreiranjem udobne i opuštene odeće koja će biti dostupna svim ženama, bez obzira na njihov status u društvu. To je predstavljao začetak njene nove mode.Ona postaje uticajna žena početkom 20.veka kreirajući komforne i elegantne kostime, haljine, ženske pantalone, nakit i parfeme. Inspiraciju je pronalazila u muškom stilu odevanja. Koko Šanel je bila veličanstvena dama koja je svojim kreacijama, idejama i muškim duhom, zauvek oslobodila žene preuskih korseta, dugih i glomaznih suknji. Borila se za ženska prava i zauvek je promenila tok mode.

Bila je proglašena za špijuna i izdajicu zbog svoje veze sa engleskim oficirom, koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu. Ona zatvara svoje butike, pod izgovorom da za modu nije vreme i biva primorana da se preseli u neutralnu Švajcarsku. Deset godina kasnije se vraća kući, ali joj Francuzi ne praštaju saradnju sa okupatorima i izdaju.

Umrla je u svojoj 87 godini. Ostala je zapamćena po svojoj samostalnosti, kreativnosti, stvaralačkoj energiji, otmenosti i stilu. Ona je ostavila večni trag u istoriji ženske mode i sa razlogom zauzima prvo mesto među najznačajnijim ženama 20.veka.

Izvor: wikipedia.org

Milica Jocić 

0