U okviru 43. Beogradskog medjunarodnog filmskog festivala (FEST) biće održana premijera filma „Ničije dete“ . Projekcija je zakazana za 28. februar od 19 sati, u Velikoj dvorani Sava Centra. Najavljene su i reprize 1. marta u bioskopu Fontana u 19:00h, a istog dana se očekuje besplatna projekcija filma u Domu kulture Studentski grad u 21:00h.

Ničije dete je debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića. Film je svoju svetsku premijeru doživeo 4. septembra 2014. godine na Filmskom festivalu u Veneciji. Tamo je osvojio glavnu nagradu – Nagradu publike, dodeljenu za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“.

Pored ove, film je osvojio još dve nagrade kritičara. Prva je nagrada FIPRESCI – za najbolji film u selekciji sačinjenoj od svih pratećih programa Filmskog festivala u Veneciji. Dodeljena je od strane Međunarodnog udruženja filmskih kritičara iz celog sveta. Druga nagrada je stigla za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ i dodelila ju je od Federacija filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA.

Priznanja koja je osvojio film „Ničije dete“ u Veneciji predstavljaju najveći uspeh srpske kinematografije u ovom veku.

Ovaj film je baziran na istinitoj priči o divljem dečaku  kojeg 80-tih godina, u planinama Bosne i Hercegovine, lovci pronalaze medju vukovima. Oni mu daju ime Haris, a vlasti ga šalju u centralno sirotište SFRJ, u Beograd. Samim filmom Ršumović nam dočarava dečakovu dalju sudbinu.

Glavna uloga poverena je Denisu Muriću.

Posle 1. marta u Kapital magazinu očekujte utiske sa projekcije.

 

Aleksandra Marković

0