Jubilarni 50. festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti počinje 22. avgusta u 20:30 časova.  Kao i do sada festival će biti održan na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi gde će glumcima biti uručivane nagrade, a publika će imati prilike da gleda filmove na otvorenom „Pod sjajem zvezda“ – kako glasi slogan 50. Filmskih susreta.

Direktorka festivala Bojana Simović je istakla da je jako srećna što ovaj festival i dalje živi i da ćemo Pod sjajem zvezda ispratiti večerašnje otvaranje festivala ali i narednih šest večeri.  Zahvalila se svim sugrađanima i gledaocima, kao i svim onim koji već 50 godina omogućavaju da ovaj festival i dalje traje. Mnogo se govorilo o finansijskoj situaciji samog festivala, te je Bojana Simović iskoristila priliku da se zahvali Gradu Nišu koji izdvaja najveća i najznačajnija sredstva za realizaciju festivala. Budžet Filmskih susreta iznosi 20 miliona i 650 hiljada dinara za sada.  Suma od 2,3 miliona koja je dobijena po projektu Ministarstva kulture nije stavljena u finansijski plan, jer ugovor još uvek nije potpisan, iako festival kreće večeras.

Bojana Simović, direktorka festivala

Dragan Vujić-Vujke koji je već četvrtu godinu zaredom umetnički direktor festivala napominje da festival ovakvog profila ne postoji nigde sem u našem srpskom Nišu. Komisija je odgledala 21 film, od čega je 16 filmova ušlo u takmičarski deo. Četiri filma će zbog trajanja festivala biti prikazana van pozornice u Tvrđavi, ali i kako kaže Vujić oni su svojim artefaktom malo hermetičnijeg tipa i ne korespondiraju sa tolikom publikom.  Kriterijum za ocenjivanje je bio isključivo kvalitet glumačke igre, a ne kvalitet celog filma.

Dragan Vujić, umetnički direktor festivala

Stručni žiri festivala čine:  Branislav Zeremski – prvak pozorišta „Atelje 212“, Dragan Mićanović – prvak  Jugoslovenskog dramskog pozorišta i predsednica žirija Vesna Čipčić – prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta.

Na otvaranju festivala će biti dodeljena nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ koju je dobila Jelisaveta Seka Sablić, a  nakon toga će biti emitovani filmovi „Bićemo prvaci sveta“ i „Mali budo“ .

Nakon ponoći kreće retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala. U dvorištu niškog Univerziteta, kao prvi biće prikazan film  Tajna Nikole Tesle iz 1980. godine za koju je Petar Božović dobio Veliku povelju na Filmskim susretima.  Ulaz za filmove koji će biti prikazivani u dvorištu Univerziteta je besplatan.

 

Tamara Stošić 

Foto: Nenad Malaga 

0