Izvor: studentskizivot.com 


 

Jubilarna, peta po redu Noć istraživača održaće se 26. septembra širom Srbije, kada će znatiželjni umovi svih uzrasta moći da se upuste u jedinstvene avanture dostojne najvećih istraživača i naučnika.

Sve ono što ste gledali u najuzbudljivijim filmovima i serijama, i o čemu ste samo pričali na školskim časovima biće vam na dohvat ruke tokom Noći istraživača. Ova manifestacija nastala je i zato da bi, pre svega mladima, približila posao istraživača i ukazala na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Upravo zbog toga 26. septembra biće organizovana najneobičnija naučna druženja i igre i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Ćupriji, Zrenjaninu, Pančevu, Jagodini, Svilajncu…

Posetioci Noći istraživača u Beogradu imaće priliku da se u centru grada, duž Knez Mihailove ulice i na okolnim lokacijama, kao i u TC „Ušće“ upoznaju sa brojnim naučnicima kroz „speed-dating“, da krenu u lov na blago, provozaju se naučnim autobusom, zavire u laboratorijski, ali i privatni život članova najboljih naučnih reprezentacija.

U 5. Noći istraživača, posetioci će moći da otputuju u prošlost sve od dinosaurusa do Leonarda da Vinčija, da se zabave u igri sa istraživačima, vampirima i slepim miševima, glume Indijanu Džonsa, stare Egipćane i oslušnu klimatske promene.

Noć istraživača u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine će proteći u duhu najneobičnijih sastanka sa naučnicima. Razgovori sa Njutnom i Darvinom, Teslom i Pupinom, druženje sa mladim i afirmisanim naučnicima koji istražuju danas, igranje stonog fudbala i ćaskanje o naučnim i nenaučnim temama uz kafu, predstave, performanse, kvizove i muzička takmičenja su osmišljeni da predstave svet nauke kao najzabavnije dvorište za radoznale umove i pruže priliku da upoznate naučnike licem u lice.

Istraživači u Nišu imaće priliku da zakorače u ledeno doba kroz hemijske eksperimente, posmatraju erupcije živih vulkana ili da se potpišu nevidljivim mastilom u pravoj forenzičkoj laboratoriji.

Njihove kolege u Kragujevcu videće kako su se to kontinenti kretali kroz našu prošlost i otkuda baš na ovom mestu gde smo ih mi zatekli, neki od njih doživeće vatreni tornado dok će drugi otkriti kako je jedna mana našeg savršenog oka doprinela stvaranju filmova koje volimo.

Prvi put ove godine u Noći istraživača učestvuju Jagodina i Ćuprija, gde će 26. septembra biti postavljeni jedinstveni vremeplovi koji će vas odvesti na put od doba dinosaursa preko velikih prirodnih katastrofa, istorije pisane hijeroglifima pa sve do danas. Zainteresovani će dobiti i nekoliko korisnik saveta: kako da znalački uživaju u čarima noćnog neba, kako da uz pomoć limuna proizvode struju ili kako da dešifruju poruke nevidljivim mastilom.

Slični programi biće organizovani u drugim gradovima, jer će te večeri Srbijom krstariti naučni kombiji kojima će pedeset mladih istraživača dovesti najbolje od Noći istraživača u ruralna područja. Naučni kombiji obići će Bačko Dobro Polje, Veliko Središte, Vranovo, Sićevo i Svilajnac, a svaka od ovih pokretnih istraživačkih radionica sa sobom nosi setove eksperimenata kao i nesvakidašnje Evropsko ćoše.

Ovogodišnju manifestaciju obeležiće i brojne prateće aktivnosti, među kojima i jedinstveni naučni album sa sličicama „Odlepi na nauku“

Vidimo se 26. septembra – Istražimo noć!

0