U subotu 17.maja, sa početkom u 18 časova, održaće se Noć muzeja na više od 20 lokacija u gradu.

Niški Narodni muzej imaće bogat program u arheološkoj sali na logoru Ćele -kula i logoru na Crvenom krstu. Manifestacija se odvija i u tri izložbena prostora Galerije savremene likovne umetnosti, gde će se izložbama predstaviti umetnici Laza Bosarević, Igor Stepančić, ali i najbolji radovi sa izložbe „Pjer“

Narodna biblioteka predstaviće izbor i zbirke fono-dokumenata, kao i gramofonske ploče niških pevača i pop-rok sastava počev od  šezdesetih godina prošlog veka.

Na keju Mike Paligorića(Tvrđava), biće izloženo oko 80 eksponata(vojnički predmeti i oružje), koji su korišćeni u Prvom svetskom ratu, iz svih zemalja, raspoređenih po tematici.

Posetioci će moći da prate program u periodu od 18 časova do 2 sata iza ponoći.

U projekcionoj sali će se od 18:30 do 19:30 održati projekcija kratkog filma o logoru, najava radionice, kao i čitanje radova na temu logora, u okviru volonterske sekcije gimnazije „Stevan Sremac”, pod nazivom – „POKRENI SEĆANJE”

Od 20 časova Nebojša Ozimić će govoriti o rekonstrukciji suđenja Jovanu Čemerikiću(ratnom predsedniku niške opštine) sve do 21h, kada će početi dokumentarni film Marije Krstić- „Kroz žice lager Niša”.
Odmah nakon toga, posetioci će moći da pogledaju igrani film Miodraga Stamenkovića- „Lager Niš”, koji će trajati do 23:30. A oni koji ne stignu u 22 časa, moći će isti film da pogledaju u ponoć, posle čega se Noć muzeja završava.

 

Ksenija Lojpur

0