Ove sedmice Kupina prikazuje 4 nordijska filma, u okviru Festivala evropskog filma. Od četvrtka do nedelje gledaoci će svake večeri od 20 sati imati prilike da pogledaju po jedan dokumentarni film skandinavske kinematografije. Ulaz na sve projekcije će biti besplatan.

Niška publika će večeras (31. jula) gledati švedski film „Palme“ . Osnovna tema filma je život i rad Olofa Palmea, nekadašnjeg premijera Švedske, koji je ubijen 1986. godine. Taj atentat predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u istoriji zemlje.

U petak, druge večeri festivala, na programu je danska „Ekspedicija na kraj sveta“ . Jedrenjak sa tri jarbola krenuo je na kraj sveta, u pravcu ledenih masiva severnoistočnog Grenlanda. Putnici avanturističkog duha se susreću sa novim izazovima i nepoznatim predelima sveta.

Islandski film „Pepeo“ biće prikazan u subotu, 2.avgusta. Priča filma prati život tri porodice, koje žive ispod vulkana. Nakon stravične erupcije koja je uznemirila čitavu Evropu 2010. godine, ništa više nije bilo isto.

Serijal prikazivanja nordijskih filmova u Kupini zatvara još jedno švedsko ostvarenje – „Bejbi iz Belvila“ . Filmska režiserka dobija neočekivan poziv od čoveka iz njene prošlosti. Kaže joj da je dugo bio zatvoru. Ona se priseća proleća u Parizu kada su se upoznali, ali i trenutka kada je on potpuno nestao.

 

Filip Jovanović 

 

0