Možda ne nova, ali svakako zvanična vest je da je Kina svetski broj jedan.Prema podacima koje je MMF objavio Kina je pretekla SAD. Iako je svet do sada funkcionisao pod dominantnom ulogom američke privrede još od 1945. neke stvari će se promeniti. Možda ne sutra, ali ove promene imaju dugoročne implikacije.

I dok se izmedju dva svetska giganta, SAD-a i Rusije odnosi rasplamsavaju, čini se da azijskom džinu ništa ne stoji na putu ka uspehu. Sa ovakvim trendom rasta, ova ekonomija prerasta u svetsku silu. Veliki broj Kineza rasut po celom svetu doprinosi dodatnom upumpavanju novca u kinesku privredu. Kada se ima u vidu ukupan uvoz i izvoz, Kina na godišnjem nivou trguje više od Amerike, a kao najmnogoljudnija zemlja je 2010. godine pretekla SAD u potrošnji energije. Dok je Peking prodao Vašingtonu robu u vrednosti od 440 milijardi dolara, SAD tu baš nije na zavidnom nivou jer je u smeru Vašington-Peking otišla  tek  121 milijarda. Ovo je i sasvim logično ako se ima u vidu da je Kina vodeći svetski proizvodjač dobara.

Kina prednjači u proizvodnji piva i ima najveće tržište automobila. Izmedju ostalog, najveći je proizvodjač i uvoznik zlata. Dok je proizvodnja pamuka veća 3 puta nego u Americi, proizvodnja čelika veća je čak 11 puta. Ogromne investicije širom sveta potiču upravo iz ove zemlje a stiče se utisak da su Kinezi pokupovali sve što je vredno poput IBM-a ili Miss Sixty brenda.

Važno je napomenuti da je na inicijativu Pekinga 21 zemlja Azije potpisala memorandum o formiranju nove medjunarodne banke koja bi imala širok dijapazon investicija i dužnosti, što svakako predstavlja svojevrsnu konkurenciju Svetskoj banci.

S obzirom na njihovu inovativnost i specifičnu kulturu, ovaj narod je umnogome ispred drugih- imaju najbrže pruge a u skladu s investicijama imaju i najveću potrošnju cementa. Medjutim, iako  deluje da ovo prerasta u svetski bum, treba ipak ovome pristupiti oprezno.

Kina primenjuje neke specifične programe kao što je politika jednog deteta što utiče na broj radno sposobnog stanovništva koje se sve više smanjuje i stari, a postoji i veliki jaz izmedju bogatih i siromašnih. Kina je jedan od najvećih emitera štetnih gasova pa se treba pozabaviti kontrolom ovakve emisije s obzirom na štetnost i uticaj na klimatske promene.

Ne treba zanemariti i da politička i vojna moć jedne države zavisi i od njene ekonomske snage. Iako preti da postane vojna sila, stanje na političkom planu i nije sjajno pa može doći do nekih previranja

Medjutim, nesumnjivo je da smo svedoci velikih promena na ekonomskoj sceni,a dok Kina sve više niže uspehe, konkurenti bi trebalo da se zabrinu za svoju budućnost.

 

Jovana Kostić

 

Izvori:

http://www.heritage.org/research/projects/china-global-investment-tracker-interactive-map

http://www.imf.org/external/index.htm

http://www.marketwatch.com/story/its-official-america-is-now-no-2-2014-12-04

 

0