Zgrada dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ od pre nekoliko dana ima znatno veseliju fasadu. Zid sada krasi novi mural simboličnog imena „Dečiji kutak“ , koji je delo niškog umetnika Eška Kurtića. 

Projekat nazvan „Bojom na nekulturu“  iniciralo je udruženje Super građanin. Glavni cilj je da se ulepša grad, a posebno mesta koje često posećuju naši najmlađi sugrađani. Eško Kurtić kaže da je pored ovog murala potrebno i osvetliti prostor ispred biblioteke, ali i ulepšati ostatak grada, kako bi deca mogla da imaju svetliju budućnost. Mladi umetnik ističe da je prethodnih godina puno slikao po drugim mestima, ali da u Nišu nije nailazio na razumevanje.

„U Nišu postoji mnogo ruiniranih zgrada koje treba obnoviti, ili još bolje, oslikati, posebno na prilazu gradu“ rekao je Kurtić i dodao da je već napisao projekat murala sa tematikom Milanskog edikta, povodom godišnjice, ali da on nije realizovan.

Eško Kurtić

Organizatori najavljuju da će se i u narednom periodu truditi da oslikaju što više fasada u gradu.

Aktivisti iz udruženja Super građanin podsećaju i na drugi deo projekta. Prvobitna ideja je bila  da se nabavi kompjuter i donira  biblioteci u Obrenovcu. Do sada, nisu obezbeđena sredstva za tu pomoć.

Akciju sređivanja fasade Dečije biblioteke pokrenulo je udruženje Super građanin, uz podršku  Centra za razvoj građanskog društva Protecta.  Projekat se realizuje u okviru programa Mladi su zakon – Nišavski okrug, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta.

 

Filip Jovanović 

 

0