Izvor: Europa.rs 

Drugi kargo avion, Boing 747, dovezao je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ iz Kerale 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv COVID19.

Troškove transporta opreme je u potpunosti finansirala Evropska unija, kao deo paketa vrednog 93 miliona evra za Srbiju koji je Evropska unija najavila, a obezbeđuje kako hitnu tako i kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID19.

Kako je navedeno u saopštenju, let koji je organizovao UN Program za razvoj (UNDP) omogućio je najbržu moguću dostavu opreme i materijala jer je korišćenjem ogromnog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeno je dragoceno vreme, a i troškovi.

Pre ovoga, u Srbiju je već stigao avion sa 40 tona medicinske opreme, a prevoz je takođe platila Evropska unija.

Kako je to izgledalo pogledajte u nastavku.

O EU u Srbiji

Evropska unija je partner Srbije u procesu pristupanja, njen najveći investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije započetih 2014. godine građani EU su donirali građanima Srbije blizu dve milijarde evra bespovratnih sredstava kao podršku modernizaciji zemlje.

Samo u sektoru zdravstva EU je Srbiji donirala i dala u zajam 450 miliona evra u protekle dve decenije za osavremenjivanje i veću otpornost sistema.

0