Relaksacija, priroda, mir, tišina, čist vazduh, beg od gradske vreve, planinarenje, gurmanski specijaliteti, ribolov… Jednom rečju – Grza. Grza je izletište koje se nalazi  na 17-tom kilometru puta Paraćin-Zaječar, na 400 m nadmorske visine. Nosi ime po istoimenoj reci koja izvire u podnožju Južnog Kučaja i koja sa svojim vrelom i slapovima predstavlja pravu malu oazu koju obogaćuju i dva veštačka jezera Gornje i Donje jezero. Tokom letnjih meseci na Grzi ljudi traže spas od visokih temepratura pa su zbog toga izgrađene mnogobrojne vikendice koje vlasnici povremeno i iznajmljuju. Na ulazu u izletište nalazi se hotel-restoran „Koliba“ koji se svojim izgledom potpuno uklapa u prirodu i ne narušava njen sklad. Terasa hotela je idealna za popodnevno opuštanje i rashlađivanje. Nadomak hotela je i dečije odmaralište „Bambi“ u kome se avgusta meseca smeštaju đaci umetničke likovne kolonije koja  se već godinama unazad održava na Grzi. Od odmarališta do vrela se može brzo i lako stići, a i sam put do tamo je veoma atraktivan jer se prolazi pored Gornjeg i Donjeg jezera koja su oivičena listopadnim šumama i odišu mirom i svežinom. Jezera su naročito atraktivna za pecaroše, jer su bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom pa se zbog toga organizuje i Savezno takmičenje u sportskom ribolovu u organizaciji ribolovačkog društva „Posejdon“ iz Paraćina. Bitno je napomenuti da je pecanje u skladu sa zaštinom biodiverziteta i da je dozvoljen samo sportski ribolov. Što se tiče kupanja, voda u jezerima je veoma hladna i zbog toga ne postoje uređene plaže, ali oni najhrabriji mogu da isprobaju i ovaj vid zabave.

 

Vrelo Grze je teško opisati rečima jer je nemoguće dočarati svu tu lepotu i taj osećaj spokoja koji se širi praćen žuborom slapova. Pored vrela postoje brojni putokazi koji usmeravaju posetioce koji žele da nastave sa upoznavanjem ovog čarobnog ambijenta. Izdvajaju se pešačka staza zdravlja i mala pećina. Moguće je i planinarenje, a postoji i planinarski dom „Đorđe Živković“.

Grza je najposećenija za vreme Praznika rada, prvog maja, kada su sve vikencice pune ljudi, a proplanci puni šatora i kampera. Jedino se tada naruše mir i tišina ove „uspavane lepotice“.

Relaksacija, priroda, mir, tišina, čist vazduh, beg od gradske vreve, planinarenje, gurmanski specijaliteti, ribolov… Da li je potrebno nešto više?

 

Marija Savić 

0