Festival karijere: Tvoja šansa“ organizovan je 30. maja u Oficirskom domu u Nišu. Događaj je bio posvećen usavršavanju mladih i promovisanju mogućnosti za zaposlenje.

Održan festival je bio interaktivnog karaktera i mladi su imali priliku da učestvuju u radionicama i panel diskusijama. Održano je osam radionica i četiri panel diskusije, među kojima i panel o ženskom preduzetništu, o putu od volonterizma do posla, radionice o liderstvu, javnom nastupu, poslovnoj komunikaciji, itd.

„Mislim da je festival prošao sjajno, imamo više od 500 mladih koji su prisustvovali događaju. Mislim da su paralelna dešavanja – panel diskusije, sajam i radionice pun pogodak, zato što je svako mogao da pronađe neku informaciju za sebe. Naročito su radionice bile posećene od strane srednjoškolaca, dok su panel diskusije bile više za one koji su već u volonterizmu i aktivizmu, pa su mogli da čuju neke dodatne ideje i adrese kojima mogu da se obrate. Štandovi su bili tu kako bi organizacije koje učestvuju mogle da se predstave i predstave svoj rad na lokalu. Ukupno 13 organizacija je učestvovalo i od jednog koraka koji je krenuo sa sastanka, lokalnim dijalogom se zapravo došlo do zajedničkog događaja i udruživanja tih partnera. Verujemo da je ovo prvi u nizu i da će se ova tradicija nastaviti“, navodi Danica Belić iz GIZ-a.

Veliki broj učesnika na svim radionicama - Foto: Nenad Malaga

Veliki broj učesnika na svim radionicama – Foto: Nenad Malaga

Institucije i organizacije koje se bave mladima i zapošljavanjem predstavile su svoj rad prezentacijama na štandovima. Tom prilikom, mladima su predstavljene prilike za obavljanje praksi, volontiranje, dodatno usavršavanje i uključivanje u realizaciju različitih projekata.

„Shvatili smo da  partneri koji su na ovom projektu nisu bili dovoljno vidljivi u gradu, a da svi radimo na istom cilju, ali da zapravo sve to ne stiže do dovoljnog broja mladih. Zbog toga smo se svi okupili na jednom mestu i odlučili da organizujemo festival drugačiji od sličnih događaja. Mladima bih poručila: Niste drvo, pokrenite se! Informacije su svuda oko vas, iskoristite to“, poručila je Jovana Denčić, karijerni savetnik.

Kako organizatori ističu, ovo je samo jedan u nizu događaja sa ovom temom koji će biti organizovani i pružiti priliku mladima da se dodatno usavrše, pronađu priliku za posao ili praksu, upoznaju sa radom omladinskih organizacija ili uključe u rad neke od njih.

Održano ukupno 8 panel diskusija na festivalu - Foto: Nenad Malaga

Održano ukupno četiri panel diskusije na festivalu – Foto: Nenad Malaga

„Ovakvi događaji su od velikog značaja za mlade u njihovom procesu formiranja karijere i napredovanju u svakom smislu, tako da je ovo sjajna prilika da mladi ljudi saznaju stvari koji im do sada nisu u toj meri bile dostupne“, rekao je Aleksandar Manasijević iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

Podsetimo, događaj je organizovala Kancelarija za mlade Grada Niša uz podršku projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji realizuje nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a u saradnji sa 13 partnerskih organizacija iz Nišavskog okruga.

 

Kristina Petrović

3