Studentska organizacija AEGEE-Niš i ove godine je uspešno sprovela akciju dobrovoljnog davanja krvi pod nazivom „Kap za život“. U prostorijama Zavoda za transfuziju krvi u Nišu su u sredu, 14. februara,  članovi ove organizacije dočekivali su svoje humane sugrađane.

„Cilj akcije, koja se održava tradicionalno u organizaciji našeg studentskog udruženja, bio je da se pruži šansa ljudima da na delu pokažu svoju dobru volju i humanost, kao i da se prikupe što veća sredstva u vidu količine dobrovoljno date krvi koja će se koristiti za lečenje pacijenata kojima je taj vid pomoći preko potreban.“, ističe Aleksandra Pešić, u ime organizacije AEGEE.

Kako organizatori ističu, u toku davanja, lekari su bili prisutni kako bi se uverili da se svako oseća dobro i da je sve pod kontrolom. Po završetku davanja krvi, svaki dobrovoljni davalac dobio je užinu, informator o svojoj krvnoj grupi i vaučer koji donosi određeni popust na masažu po izboru, a koji je obezbedila organizacija.

„Došla sam ovde prvi put, jer sam videla objavu organizacije AEGEE-Niš o ovoj akciji na Fejsbuku. Ne bojim se igle ili krvi kao mnogi koje poznajem, mada sam ipak bila malo uplašena celog postupka. Pobedilo je ipak to što sam htela da pokažem svoju humanost i evo me ovde! Lekari su bili vrlo dobri i prijatni i ništa nije bolelo. Zaista bih volela da svi oni koji mogu da daju krv, to i urade, jer zajedno, možemo da spasimo mnoge živote!“ – rekla nam je devojka, koja je bila jedna od dobrovoljnih davaoca.

Među članovima AEGEE-Niša koji su u sredu dežurali u Zavodu i dočekivali zainteresovane davaoce, bila je i predsednica, Ana Petrović.

„Ponosna sam na sve ljude koji su se odazvali našem pozivu, kao i na članove naše organizacije, koji su takođe dali krv – naravno oni za koje se ustanovilo da to mogu! Svi su oni proverili svoje zdravlje, a na kraju i dobili od nas neke informacije o svojoj krvnoj grupi, kao i to koja im hrana, prema tome, odgovara. Želela bih da se zahvalim i svim članovima koji su učestvovali u ovome i pozivam sve ljude dobre volje da nastave da budu humani i takođe, da se odazovu našem pozivu već za 3 meseca, jer ipak, to naše malo-nekome je mnogo“ –  rekla je predsednica AEGEE-a Ana Petrović.

1