„Aj Si Ti“ konferencija održana je u sredu, 29. aprila, u Kulturnom centru „Kupina“, u organizaciji udruženja ,,Mladi ambasadori’’ i švedskih kompanija u Nišu.

Konferenciju o informaciono – komunikacionim tehnologijama posetilo je više od 300 ljudi. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa različitim vizijama ICT-a kao industrije budućnosti. Predavači iz Švedske i Srbije razmatrali su najnovije trendove iz ove oblasti i učesnicima preneti svoja iskustva.

Konferenciju su otvorili Krister Asp, ambasador Švedske u Srbiji, Zoran Perišić, gradonačelnik Niša i Branko Krsmanović, predsednik udruženja ,,Mladi ambasadori’’.

,,Na primeru svoje zemlje uvideli smo koliko je važan razvoj gradova koji nisu najveći u zemlji, zato je Niš i odabran. Budući da su ICT kompanije u velikom broju prisutne u Nišu, verujemo da će za nekoliko godina Niš postati lider u ovoj oblasti u regionu.’’, rekao je na početku konferencije Krister Asp, ambasador Švedske u Srbiji.

IMG_6255

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić istakao je da su baš ovakvi događaji ono što je Nišu potrebno za ekonomski rast i razvoj.

,,Treba iskoristiti potencijal koji imamo i zauzeti mesto lidera u ovoj oblasti. A vrlo je bitno i to što naši stručnjaci ne moraju da idu inostranstvo da da bi se bavili ovim poslom.’’, dodao je Perišić.

Branko Krsmanović, predsednik udruženja ,,Mladi ambasadori” naveo je da Niš ima odličnu osnovu za napredak, a Švedska je zemlja na koju se treba ugledati.

„Niš može ponovo da bude centar za razvoj kreativnih industrija i visokih tehnologija. Moramo da radimo na tome i da učimo od najboljih.’’, dodao je Krsmanović.

IMG_6257

Joakim Jardenberg, ,,šef interneta’’ Helsinborga, održao je predavanje na temu digitalnog društva. Jardenberg je na zanimljiv način predstavio činjenice koje najbolje ukazuju na brzinu razvoja ICT sektora, a kroz interaktivnu diskusiju zaključio je da ,,promena nikada neće biti sporija nego što je danas, može biti samo brža’’.

IMG_6263

Učesnici debate o digitalnom biznisu Joakim Jardenberg, Ivan Vesić, Milena Matić i Mladen Stojanović, predstavili su svoje kompanije i inovativne proizvode. Nakon iscrpnih pitanja iz publike, prikazan je i film o ,,The Pirate Bay’’-u, čime je zvanično završena konferencija.

IMG_6267

Tokom dana konferencije, u Deli centru održane su i tri radionice: ,,Augmented reality’’, ,,Children MAKE’’, i ,,Neurological interfaces’’ koje je vodio Erik Elnebrant iz Interaktivnog instituta u Švedskoj. Takođe, učesnici konferencije mogli su da isprobaju ,,Oculus Rift’’, uređaj za virtualnu realnost.

 

Bratislav Bojić 

0