Stogodišnjica rođenja Branka Ćopića obeležena 26.oktobra u 12 časova, na 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, tribinom „U Brankovoj kućici“. Događaj su upriličili proslavljeni dečiji novinari i pisci Ljubivoje Ršumović, Raša Popov i Slobodan Stanišić.

Program koji je vodila poznata književnica za decu Gordana Miletić, omogućio je deci da se bliže upoznaju sa životom Branka Ćopića. Raša Popov nam je prvi dočarao život Ćopića rekavši da je bio najpopularniji pisac u Jugoslaviji i da je bio veliki humorista. Ljubivoje Ršumović se nadovezao na prethodnog govornika i objasnio deci da su njih trojica „pod Brankovim krilom“ i zatim dodao:
„Branko Ćopić je bio pesnik, književnik na koga smo se svi mi ugledali i koga smo čitali. I moj slučaj je takav. Mogu slobodno reći da je Branko Ćopić na neki način kriv što sam ja danas pesnik a ne doktor kardiolog, doktor za srce, kako je moj deda Stevan želeo da budem“

Raša Popov: Prisutnost dece na sajmu pojačava osećaj pripadnosti kulturi

Slobodan Stanišić pričao je o sreći koju je imao da su na prvoj književnoj večeri na koju je otišao,učestvovali Ivo Andrić, Meša Selimović i Branko Ćopić. Nakon ozbiljne atmosfere koju su stvorili Andrić i Selimović, nastupao je Ćopić koji je svojim novim tekstovima naveo publiku na smeh.

Za kraj tribine, deca iz O.Š. Vlada Aksentijević predstavili su nam slikovnice koje su naslikali u grupama na času uz pomoć učiteljice Snežane Pantić na temu „Doživljaji mačka Toše“.
„Učiteljica je došla na ideju, rekla nam je da pročitamo knjigu Doživljaji mačka Toše i dala nam je ideju da uradimo slikovnicu na tu temu. Knjigu smo prvo sveli na manji tekst pa smo napravili celu slikovnicu“ – rekla nam je učenica 3/2 Dunja Laušević.

Na pitanje koliko su ovakvi događaji važni da se deca upoznaju sa radom Branka Ćopića, učiteljica O.Š. Vlada Aksentijević, Snežana Pantić, odgovorila je: „Veoma su važne, ne samo sa radom Branka Ćopića, nego sa svim našim piscima. Jedan od razloga zašto smo napravili ovu slikovnicu je upravo bila saradnja sa Društvom bibliotekara Srbije koji su prošle godine u okviru projekta „Oštro perce“ krenuli sa programom obeležavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića.

 

Dragomir Spasojević 

0