Koncert polaznika škole pevanja By heart Niš, koju vodi muzičar i pevač Oliver Katić, prepoznatljiv po svom jedinstvenom stilu, biće održan 10. marta u Pozorištu lutaka u Nišu.  Početak je u 20 časova.

O svom muzičkom iskustvu, načinu školovanja u Briselu i Srbiji kao i samom koncertu Oliver Katić govori za Kapital magazin.


Poznat si po tome da si učestvovao u šou programu Ja imam talenat, zatim na Beoviziji. Otkud ideja da otvoriš školu pevanja i posvetiš se radu sa mladima?

Želja da otvorim školu pevanja mi je mnogo starija od svega toga. U stvari, razlog zašto sam učestvovao u svim tim šouovima i na festivalima i zašto sam imao toliko koncerata je pre svega zato što sam želeo da steknem iskustvo koje bih mogao da upotrebim u edukaciji mladih  kasnije. To ne znači da sada ne želim da se bavim javnim nastupima. I dalje nastupam. Tek sada se bavim autorskim radom, snimam svoju muziku i hoću i dalje da se razvijam kao koncertni muzičar. Sve što radim je zapravo nešto što se gomila u mom učiteljskom CV-ju i  to je nešto što koristim prilikom edukacije pevača.


Šta je najbitnije da poseduješ kao profesor muzike, da bi uspeo mladima da preneseš slobodu  koju treba da imaju na sceni?

Pa to je upravo vezano za iskustvo. Većinu stvari koje sam naučio, naučio sam od starijih koji imaju veliko iskustvo na najrazličitijim mogućim scenama. Ne samo na sceni klasične, rok, džez, pop muzike, već od ljudi koji su imali najširi spektar iskustava. Ono što sam ja probao do sada da uradim jeste da objedinim sve te stilove i žanrove koji dele muziku. Ja ne volim da delim muziku, volim da je doživim kao celinu, da prođem kroz sve vrste nastupa i onda to prenosim dalje. Kada se prođe iskustvo na svim muzičkim poljima lakše je da se prenese znanje.


Školovao si se i u Briselu, koliko se način rada u inostranstvu razlikuje od načina rada u Srbiji?

Razlikuje se mnogo zato što se na zapadu pre svega posvećuje pažnja osnovama odnosno pre svega  telu kao bazi iz koje kreće umetnost.  Najbitnije je osvešćivanje tela, emocija, duha i na kraju usklađivanje svih tih stvari u toku pevanja.  Ono što je trend u svetu je da se svi ti principi koriste bukvalno u svim profesijama kako u umetnosti tako i u ekonomiji, pravima i svim drugim profesijama.


Tvoji učenici će 10. marta imati koncert,  kako ste se pripremali?

To je prvi koncert mojih đaka i dugo smo se pripremali. On je svima njima u suštini samo proba, da vidimo šta smo sve uspeli da osvestimo u njima. On će biti  samo  najava za niz koncerata koji ih očekuje.


Tvoji planovi za budućnost u vezi sa školom pevanja i na ličnom planu?

Sve što radim, čak i dok snimam u studiju ja  razmišljam o svojim učenicima i o tome  šta bi oni mogli sve da otpevaju i  urade. Škola se pretvorila u ono što sam i očekivao, u jednu veliku ekipu sposobnih  muzičara.  Sada smo svi kao jedno biće što će publika imati prilike da vidi na prvom koncertu, a u budućnosti i na drugom, trećem, dvadest petom, hiljaditom. Videće se da smo svi jedno biće i jedna velika ekipa koja zajedno sjajno funkcioniše.

 

Cena karte je 200 dinara i može se kupiti na biletarnici pozorišta uoči koncerta.

 

Tamara Stošić

 

 

0