Omladina JAZAS-a u Nišu je obeležila 1.decembar, Međunarodni dan borbe protiv side. Ovogodišnji svetski i nacionalni slogan je „Ubrzano do kraja AIDS epidemije“

Centralni događaj kojim je JAZAS u Nišu obeležio ovaj dan bila je ulična akcija u centru grada, na Trgu kralja Milana. Ovom prilikom organizovan je performans učesnika i napravljen veliki „red ribbon“ i prisutni su podigli crvene kišobrane, koji simbolično predstavljaju zaštitu od HIV-a.

Crveni kišobrani kao simbol zaštite

Iz Omladine JAZAS-a kažu da je i ove godine glavni cilj akcije da se podigne svest o prisutnosti HIV/AIDS-a, kao i da se prolaznicima pruže najvažnije informacije o ovoj temi.

„Zadovoljni smo odzivom ljudi. Prolaznici su bili raspoloženi da čuju o čemu se radi i zašto smo mi zapravo tamo. Mogu takodje da izrazim zadovoljstvo brojem naših volontera koji su se odazvali akciji. Kako novi volonteri koji su ove godine prošli edukaciju, tako i oni koji su pre nekoliko godina bili aktivni članovi. To samo govori o tome koliko dugo Omladina JAZAS-a postoji i uspeva da se održi kao stabilna organizacija“ ističe Natalija Jovanović iz Omladine JAZAS-a i dodaje da je ova organizacija otvorena za sva pitanja tokom cele godine, ne samo prvog decembra.

Natalija Jovanović

Realizaciju akcije finansirao je Grad Niš, u okviru projekta „Zdravlje na 1.mestu!“ a pomogla je i Kancelarija za mlade opštine Medijana. Uličnom performansu prisustvovali su gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i Milan Pešić, gradski većnik resorno zadužen za omladinu i sport.

tekst 2

Gradonačelnik prisustvovao akciji

Više fotografija možete videti na našoj facebook stranici. 

 

Filip Jovanović 

Foto: Nenad Malaga

0