Pojava dronova donosi revoluciju u zabavi, ali i u drugim mnogim drugim delatnostima.

Od braće Rajt, pa do sada, ideja o letenju ljudi i osmatranju Zemlje sa neba nije prestala da fascinira. Osmatranje sa neba će sada postati svakodnevnica svakom od nas.

Nebo će postati „prometnije“ po rečima zvaničnika iz Državne Vazduhoplovne uprave SAD-a (Federal Aviation Authority – FAA).

„Ove godine će milion dronova biti ispod Božićnih jelki“, izjavio je Richard Swayze iz FAA, na samitu u Vašingtonu, krajem septembra ove godine.

Mnogo dronova će prodati Wallmart, koji već sada svojim kupcima nudi devetnaest vrsta bespilotnih letilica po ceni od samo 20 dolara. Najskuplji dron u marketu za sada košta 274,95 dolara i pritom se njim može potpuno upravljati iPad-om, iPod-om, iPhone-om i Android uređajima.

Kako njihova popularnost kao najnoviji trend lične zabave raste, dronovi počinju da se koristite i  u korisne svrhe. Evo nekoliko primera:

Sport:

U septembru je FAA odobrila Nacionalnoj Fudalskoj Ligi (SAD-a), upotrebu dronova za nadgledanje utakmica iz vazduha radi TV prenosa,  ali i radi praćenja pravilnosti igre.

Nauka:

Istraživači na Univerzitetu u Merilendu, sa katedre za Napredne kompjuterske tehnologije, vršili su oglede sa dronovima za otkrivanje lovokradica u Africi.

Po rečima Dr Thomasa Snitcha, nije potrebno njih otkrivati, već samo saznati gde nosorozi vole biti.

Medicina:

Izgradnja prve luke za dronove će početi u Ruandi sledeće godine sa rokom izgradnje do 2020. godine. Luka služiti za dostavu hrane i hitne medicinske pomoći.

Projekat predviđa oko 44 luka kroz Ruandu.

Internet pristup:

Fejsbuk je već počeo sa testiranjima dronova kako bi se do kraja godine poboljšao pristup internetu.

Jay Parik, potpredsednik Fejsbuk globalnog inženjeringa i infrastrukture, izjavio je da dronovi koriste laserski sistem komunikacije i da je cilj stvoriti mrežu kroz koju bi se signal prenosio do najudaljenijih i teško pristupačnih tačaka na zemlji, kako bi cela planeta bila pokrivena internetom.

 

Istorija pokazuje da kada se pojavi novi izum, inženjeri kreću putem njegovog razvoja bez kraja. Možemo vam posavetovati da spremite novac za ove igračke jer će vrlo uskoro postati jako pristupačne.

 

Aleksandar Pavlović

Izvor: Washington Examiner, Get ready for drones to fill the sky 

0