Prvi Youth Speak forum održan je u Nišu 17. novembra u Regionalnom centru za obrazovanje, u organizaciji AIESEC-a, najveće studentske organizacije na svetu.

Tema foruma proizišla je iz istraživanja Serbia Youth Voice koje je imalo za cilj da mladima pruži mogućnost da iskažu svoj stav i svoje mišljenje o kvalitetu edukativnog sistema i studija koje pohađaju. Anketu su sproveli organizacija AIESEC, Coca-Cola Hellenic i GFK. Rezultati su pokazali da su najveći problem današnjeg društva, po mišljenju mladih, nedostatak preduzetništva i neformalnog obrazovanja.

Youth speak

Nakon predstavljanja partnera, 80 delegata imalo je prilike da čuju govore nekih od uspešnih lokalnih preduzetnika i lidera kao što su: profesor dr Marija Radosavljević sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, Branko Krsmanović, vlasnik Kupina biskopa i Mladih Ambasadora, NLP masteri Lidija Marković Rosati i Thomas Björge.

Studenti su imali mogućnost da putem interaktivnih radionica direktno razgovaraju o problemima društva sa predstavnicima korporativnog i javnog sektora, koji su ujedno i partneri foruma, a to su: Delhaize Serbia, Erste Banka, Triglav osiguranje, Adver City.

Youth Speak 3

Ivana Dejanović, student Ekonomskog fakulteta u Nišu je takođe i jedan od učesnika ovog Foruma. „Zaista sam zadovoljna što sam prisustvovala jednom ovakvom događaju, radionice su bile jako kreativne, i najviše mi se sviđa što su svi uključeni u komunikaciju sa predavačima. Smatram da je ovakav događaj potreban Nišu i niškim studentima koji žele da rade na svom ličnom razvoju i neformalnom obrazovanju“, istakla je Ivana.

Već smo se ranije upoznali sa radom organizacije AIESEC, ali po prvi put prisustvujemo ovakvom događaju. Najjači utisak na nas ostavila je proaktivnost mladih i ambicioznih ljudi i njihova motivisanost da društvo učine boljim mestom za život“, samo je jedan od utisaka predstavnika korporativnog sektora.

Govor ministra prosvete

Za kraj prvog Serbia Youth Speak Forum-a, studenti su imali čast da čuju govor ministra prosvete Srđana Verbića, koji je prepoznao potencijal organizacije AIESEC i značaj preduzetništva i neformalnog obrazovanja.

AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u preko 120 zemalja sveta, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata. Svojim programima internacionalnih praksi i organizacijom edukativnih i društveno odgovornih projekata, AIESEC pruža mladima jedinstvenu mogućnost za lični i profesionalni razvoj.

Za više informacija posetite sajt AIESEC-a i njihovu Fejsbuk stranicu

0