U okviru projekta Mladi su tolerancija, koji je podržan od strane Ministarstva omladine i sporta,  u Nišu je osnovan ,,Budi muško klub“. Ovaj program je u Nišu sproveden od strane Kancelarije za mlade Gradske opštine Medijana, Kancelarije za mlade Grada Niša i nevladine organizacije „Proaktiv“ uz stručnu podršku centra „E8“ iz Beograda.

„Budi muško klub“ Niš je neformalna grupa koju za sada čini petnaestak mladića polaznika treninga Budi muško, koji je u Nišu održan od 18. do 21. oktobra u Media centru. Klub okuplja muškarce koji veruju u sebe i koji se ne plaše da menjaju pravila vezana za muškost i sve ono što se od muškarca očekuje. Teme kojima će se klub baviti, kao i aktivnosti koje će sprovoditi, biće  tako osmišljene da na najbolji način privuku sve zainteresovane pojedince i javne ličnosti kako bi zajedno promovisali prave vrednosti, nenasilje, toleranciju, obrazovanje i ostale teme koje budu prepoznate kao značajne za zajednicu.

Trenutno je u toku konkurs za prijem novih članova kluba. U prvom krugu biće odabrano još petnaestak kandidata, ali se konkurs nakon toga neće zatvarati, već će stalno biti otvoren i prijemi novih članova će se organizovati kad god bude postojala potreba za tim. U prijavi za članstvo piše da pravi muškarac „nije nasilan, ne diskriminiše, nije siledžija, probleme ne rešava nasiljem, poštuje žene i ne toleriše nasilje nad ženama, pokazuje emocije i time se ponosi“. Ukoliko smatrate da ispunjavate ove uslove, prijavu možete naći ovde.

Članovi kluba će već 28. novembra organizovati uličnu akciju u kojoj će od prolaznika zahtevati da daju svoju definiciju muškarca. Slične akcije planirane su i za 1. decembar (Svetski dan borbe protiv side) u saradnji sa „Jazasom“, kao i 5. decembra (Svetski dan volontera), kada je planiran likovno-muzički performans na Trgu kralja Milana, a istog dana u večernjim satima biće održana žurka u klubu „Feedback“.

Više informacija o klubu „Budi muško“ i njihovim daljim aktivnostima možete naći na Fejsbuk stranici kluba.

Dušan Ilić

0