U subotu, 11.oktobra, u Skupštini grada Kragujevca je održan Okrugli sto povodom predstavljanja novoosnovane Regionalne asocijacije malih i srednjih preduzeća, zanatskih radnji i preduzetnika Centralne Srbije. Ista je osnovana pre dva meseca sa sedištem u Kragujevcu, uz podršku Srpske asocijacije malih i srednjih preduzeća iz Beograda. Ideja je da se na ovaj način pruži pomoć i podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u regionu. Asocijacija, prema rečima predsednice Jovane Stanić Radanović, treba da bude okosnica privrednog razvoja Centralne Srbije. Činjenično stanje jeste da je ovaj sektor pokazao najveću fleksibilnost tokom svetske ekonomske krize koja nas je zadesila i koja, nažalost, još uvek traje. Činjenica je, takođe, da 80% privrede Evropske unije čini upravo ovaj sektor, što je pokazatelj da budući oporavak privrede Srbije leži upravo u sektoru malih i srednjih preduzeća. Iz tih razloga je potrebno posvetiti punu pažnju i podršku njihovom razvoju.

„Prepoznajući vaše potrebe, odlučili smo da osnujemo Regionalnu asocijaciju, zato što samo udruživanjem ovog sektora, možemo postići da se čuju predlozi i problemi svakog pojedninačnog preduzeća. Pored toga, udruženi imamo bolju poziciju za nastup prema organima lokalne samouprave i republičke vlasti, zatim prema bankama, osiguravajućim kućama i svim ostalim istutucijama relevantnim za vaše poslovanje.“ – rekla je Jovana Stanić Radanović prisutnim privrednicima.

 

Teme Okruglog stola bile su:

  1. Značaj kreativne industrije i IT industrije i mogućnosti njihove upotrebe u razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i perspektive razvoja agrobiznisa;
  2. Šta i kako Nacionalna agencija za regionalni razvoj i razvoj MSP sektora pomaže privrednicima i na koje načine mala i srednja preduzeća mogu doći do povoljnih sredstava na finansijskom tržištu i projekata putem kojih će razviti sopstveni biznis.

 

Ispred Gradske uprave Kragujevca obratio se prof. dr Petar Veselinović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji se raduje osnivanju Asocijacije jer, kako navodi, Grad Kragujevac već godinama unazad pokušava da podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća i izdvaja iz budžetskih sredstava dobar deo novčane podrške preduzetništvu. Grad će sada moći da ih podrži i istitucionalno što je od velike važnosti kako za preduzetnike, tako i za Grad i lokalnu samoupravu.

Gostima su se obratili i Bojan Joksimović, Aleksandar Nešić i Ivan Bjelajac iz Srpske asocijacije malih i srednjih preduzeća, koji su predstavili rad SA MSP i pružili korisne savete iz oblasti kreativne industrije, IT industrije i razvoja agrobiznisa, potom Ksenija Stojičić iz Instuta za standardizaciju Srbije i Draga Kljajić iz Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

U narednom periodu RA MSP Centralne Srbije otpočeće rad sa privrednicima u vidu njihovog učlanjavanja u Asocijaciju i pružanja pomoći putem konsultantskih usluga, međusobnog povezivanja, organizacije debata, seminara i okruglih stolova, a sve uz pomoć partnera SA MSP.

 

Jovana Tomašević

 

 

 

0