U sali Niškog Simfonijskog orkestra je 29. oktobra u 20h otvoren 41. festival Niške muzičke svečanosti – NIMUS.

Prve večeri ovogodišnjeg NIMUS-a nastupali su srpski internacionalno priznati muzičari: dirigent Dejan Dačić, čelista Dragan Đorđević, pijanistkinja Maja Rajković i trubač Mladen Đorđević.

Koncert je počeo, kao što je i bilo očekivano u 20h bez ijednog slobodnog sedišta u publici.

Najpre je pod dirigentskom palicom Dejana Dačića Niški simfonijski orkestar izveo Bizeovu Uvertiru iz opere Karmen, nakon čega je usledio kratak film sa istorijskim pregledom rada i funkcionisanja Simfonijskog orkestra od njegovog nastanka pa do danas.

Nakon toga publici se obratila direktorka Niškog Simfonijskog orkestra, Vesna Bratić:

„Dobro veče, dame i gospodo, prijatelji i publiko i uopšte hvala puno što ste došli u ovolikom broju. Na ovogodišnjem NIMUS-u imaćete priliku da uživate u 11 koncerata u kojima će učestvovati gosti iz Rusije, Italije, Makedonije, Grčke, Slovenije, Francuske i naravno Srbije. Zahvalila bih se svima sto dolazite na koncerte i što nas podržavate i volite muziku. Uživajte!“

Na sceni joj se ubrzo priključio i zamenik gradonačelnika Grada Niša, Ljubomir Slavković koji je presecanjem crvene trake zvanično otvorio 41. NIMUS. Ovo je prvi put da je zamenik gradonačelnika otvorio NIMUS, a i prema rečima jednog posetioca, i prvi put da je presečena crvena traka ovim povodom.

Pod vođstvom Dejana Dačića Simfonijski orkestar je zajedno sa čelistom Draganom Đođevićem izveo Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar Op. 33 što je publika ispratila gromoglasnim aplauzom.

Nakon kraće pauze na scenu je izašla pijanistkinja Maja Rajkovič i trubač Mladen Đorđević koji su zajedno sa orkestrom i Dejanom Dčićem izveli Koncert za klavir, trubu i orkestar br. 1 u c-molu, op. 35 Dimitrija Šostakoviča čime su publici priredili neverovatno iskustvo.

Najveće oduševljenje i definitivno vrhunac večeri bilo je obraćanje Dejana Dačića publici.

„Imam nezahvalnu ulogu da Vam nešto pričam dok muzičari nameštaju scenu. Vi se verovatno čudite šta će sada biti i nekima se moda neće svideti akcija koju mi sada pravimo. Postoji jedan koncert u Londonu gde muzika stoji i svi stoje, a Vi sedite i verovatno svi imate ritma, pa vas molim da ustanete. Mnogi od vas žele da idu na rekreaciju pa stavite ruke na struk i pazite da ne zakačite komšiju. Dok orkestar bude svirao Vi ćete se u ritmu spuštati i podizati i onda nakon osmog takta tri puta ćete tapšati. Moj profesor  dirigovanja mi je rekao da kada sviram ne dirigujem i kada diigujem ne sviram. E pa profesore ja sam sada u Nišu i izvinite ali ću da sviram!“

Nakon toga Dačić je uzeo violinu i počeo da svira  Bramsovu Mađarsku igru br. 5, a zatim da diriguje i publika je zajedno sa njim stajala, igrala i tapšala kada je on to tražio.

Može se slobodno reći da je otvaranje NIMUS-a nešto što se nije trebalo propustiti.
Druge večeri NIMUS-a nastupa TRANSCRIPTION ENSEMBLE iz Grčke, takođe u sali Niškog Simfonijskog orkestra.

Kako i slogan ovogodišnjeg NIMUS-a kaže, od 20h vreme je za muziku!

 

Anđela Laban

0