Svečanom ceremonijom ispred počasnog ruskog štanda i pred mnogobrojnim ljiubiteljima pisane reči, 25.oktobra od 18 časova je otvoren 60. Beogradski sajam knjiga. Ceremoniju su svojim govorima uveličali direktorka moskovske Fondacije za istorijsku perspektivu dr. Natalija Naročnickaja i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica. Dr Naročnickaja u svom govoru je naglasila: „U istoriji Slovena književnost, hrišćanstvo i državnost izrastali su iz istog korena i neraskidivo su povezani“. Zatim je dodala da  mi treba da čuvamo i uvećavamo neprocenjivo blago naše slovenske pravoslavne kulture, našu bogom danu ćirilicu. Nakon toga citirala je blaženopočivšeg patrijarha Pavla: „Nama Bog nije dao ni mač, ni pušku da prisiljavamo ljude da nam priđu, da budu hrišćani. Dao nam je reč“.

Natalija Narocnickaja

Emir Kusturica je izlazeći pred mnogobrojne ljubitelje knjige priznao da ima tremu zbog značaja manifestacije koju otvara. On je u svojoj besedi „Biti pismen“ između ostalog rekao: „Da nije sve izgubljeno a nikada nije sve izgubljeno potvrdjuju nam pojave koje kao usamljene zastave u pustinji mašu i potvrdjuju nam da ima pismenih, samo su nam sklonjeni s očiju! Stisnuti između hiljadu informatičkih čuda, jutjubova, rijaliti šou programa ali i odredjeni političkom korektnosti najnovijom verzijom globalne autocenzure. Potpisnik ovih redova vjeruje da tih zastava ima i više nego što verujemo, nekad se i rukujemo sa njima a ne znamo da su to oni

Emir Kusturica

Kusturica je na kraju rekao: “Otvarajući sajam koji me je uvek privlačio kao mesto gde bi se čovek lako prevario da se zbog velikog broja ljudi otvara sajam automobila, a ne knjiga i gde nekad između knjiga teče reka ljudi, izbeglica iz realnog života, ka mnoštvu knjiga isto kao što vernik bježi Bogu!”

Otvaranje je takođe uveličala i primadona opere Nardodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović koja je otpevala pesmu “Što se bore misli moje” za koju je tekst napisao knez Mihajlo Obrenović.

Jubilarni 60. Beogradski sajam knjiga će trajati do 1. novembra, a sudeći po današnjoj posećenosti može se naslutiti da će ovogodišnji praznik knjige nadmašiti prošlogodišnji po broju posetilaca.

Sajam_knjiga

 

Dragomir Spasojević

0