Izložba radova studenata Fakulteta umetnosti sa Departmana za primenjene umetnosti otvorena je u petak  17. aprila u Galeriji Niškog kulturnog centra.

Publika će biti u prilici da do 27. aprila pogleda radove studenata treće i četvrte godine i studenata master studija koji su realizovani u okviru predmeta Prostorne grafike i Ilustracije, profesora Slobodana Jelesijevića i stručnog saradnika Sanje Dević.

Profesor Slobodan Jelesijević se obratio posetiocima na početku izložbe i izjavio:

Najpre bih želeo da se zahvalim studentima koji su organizovali po meni ovako kvalitetnu izložbu, i da se zahvalim posetiocima koji su došli da podrže njihov put ka umetnosti, da istraju u tome, i da dođu konačno do nekog cilja i da oni budu zadovoljni svojim rezultatima. Ovo je izložba studenata treće i četvrte godine osnovnih studija i izložba studenata master studija. Prvo moram da napomenem da za ovu izložbu nije vršena nikakva selekcija i nismo imali nikakve tendencije da se predstavimo u najlepšem svetlu, već smo dozvolili studentima da sami izaberu radove kojima će se predstaviti publici. I Ja mislim da su oni zadovoljili te kriterijume. Ovo su radovi sa jednog od tri glavna predmeta, Prostorne grafike, tako da su ovo što vidite ovde radovi koji su nastali kao nastavne jedinice tog predmeta i izbornog predmeta Ilustracije. Ilustracija je samo dopuna ovoj izložbi, a u pojedinim radovima možete videti i vezu između ta dva predmeta. Prostorna grafika prvo kao predmet izučava i uvodi naše studente u grafičko oblikovanje ambalaže i u grafičku prezentaciju ambalaže, proizvoda. Mi smo usvojili taj termin da je sve ambalaža, a ambalaža je samo “kontejner“ koji mi kasnije grafički oblikujemo. Mislim da su ovi rezultati na zavidnom nivou, ovde su radovi studenata koji su tek počeli da izučavaju ovaj predmet, kao i zreliji radovi nekih  starijih studenata. Možete videti različite radove, različite pristupe, različita shvatanja o estetici. Ovo su i radovi nagrađenh studenata koji su radili na projektu za razvoj kompjuterskih i aplikacija za mobilne telefone. Mi na ovom predmetu konstantno pokušavamo da uvedemo neke novine u nastavi kao što je web dizajn i tome slično, da učinimo studiranje što zabavnijim, da podignemo studije na neki novi nivo, da promenimo praksu koja se godinama primenjava. Pokušavamo da pripremimo studente za rad u advertajzing agencijama, ali možete u ovim radovima videti i autorski pristup, tako da je jako veliki raspon interesovanja studenata. Nadam se da možete da steknete utisak o tome šta mi radimo na fakultetu jer se jako trudimo da pokažemo svima šta radimo i čime se bavimo. Jako se zahvaljujem svima i nadam se da ćete uživati u ovim radovima.

 

Bratislav Radenković, jedan od studenata čije radove posetioci imaju prilike da vide, student master studija na Fakultetu umetnosti, za  Kapital Magazin je izjavio kako ovim radovima studenti predstavljaju vizualno opažanje, istraživanje i kreiranje autentičnih rešenja tokom studiranja u dizajnu ambalaže i u ilustraciji.

 

Izložba je otvorena do 27.aprila. Ulaz je slobodan.

 

Anđela Laban i Ana Stojanović

 

0