Završavate sa poslom, zvoni Vam telefon i prijatelj Vas poziva na žurku. Vama treba 40 minuta da odete do stana i presvučete se. Zamislite da u tom trenutku možete da promenite belu kancelarijsku košulju u modernu košulju za izlaske!

Ovakve zamisli uskoro postaju realnost! Istraživači sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) predstavili su košulje budućnosti. U pitanju je obična košulja od tkanine, kroz koju će biti provučeni provodnici, tako da će moći da meri Vaš pritisak, rad srca i  da prati stanje zdravlja 24 časa, pa čak i menjati boje tkanine.

Korisnik će u svakom trenutku znati kakvog je zdravlja, jer će se informacije čuvati na pametnom satu ili telefonu. Planira se i proizvodnja sportske opreme korišćenjem iste ove tehnologije.

Košulja će imati još jednu neverovatnu mogućnost – košulja će biti povezana sa Vašim nalogom na Fejsbuku i sa njega pokupiti sve informacije o vama. Kada se nađete u nekom klubu i prođete pored neke osobe sa istom košuljom, vaše košulje će zacrveneti ili pozeleneti, u zavisnosti od toga kakva interesovanja imate na Fejsbuku. Ova ideja je naišla i na negodovanja i oduševljenja u publici, kada John Smith, istraživač sa MIT-a, predstavio ovu ideju samitu u Vašingtonu oktobra 2015. godine.

Za sada je ovo samo ideja, a prototipi košulja su proizvedeni kako bi se ispitali. Naredne godine očekuje se proizvodnja i distribucija oko million ovakvih košulja u tržnim centrima.

 

Aleksandar Pavlović 

0