Grad mode, grad ljubavi, grad umetnosti.. sve su ovo sinonimi čarobnog grada na reci Seni. Pored toga što je najromantičniji grad, ujedno je i najposećeniji grad na svetu. Za Pariz se vezuje Ajfelov toranj, najlepša avenija Šanzelize, Trijumfalna kapija, muzej Luvr, katedrala Notr Dam, kabarei Mulen Ruž, ali takođe i konjak, parfemi, odlična vina, moda, buran noćni život.. Nemoguđe je ne zaljubiti se u Pariz. Pariz je dobio ime po keltskim ribarima Parizi, koji su naselili područje kraj reke Sene. Glavni grad Francuske, ali i jedan najvećih u Evropi.

Pariz je zaista grad iz snova. Grad sa divnom arhitekturom, umetnički sa jedne strane, a sa druge otmen i prefinjen. Pariz ima mnogo toga da pokaže, a ako idete na kratko putovanje onda treba da odlučite šta vam je najzanimljivije, i usmerite pažnju na to. Pa odakle krenuti? Ukoliko ste zaljubljenik u umetnost, svoje razgledanje započnite posetom muzeja. Muzej Luvr je jedan od najpoznatijih na svetu. Prvo što ćete videti dok se približavate Luvru je velika staklena piramida koja predstavlja glavni ulaz. Muzej se nalazi u palati sagrađenoj krajem 12. veka pod vladavinom Filipa II. Sadrži najbogatiju kolekciju umetničkih dela, a najpoznatija je čuvena Mona Liza. Muzej je ogroman, prema tome, ne očekujte da ćete imati vremena da vidite sve. Pored ovog muzeja, možete posetiti i Muzej Orsej, Muzej oružja, Napoleonov grob u Hotelu Invalida, Rodenov muzej i mnoge druge.

Ono  bez čega se putovanje u Pariz  ne može zamisliti jeste Ajfelova kula. Simbol Francuske je sagrađen 1839. godine kao eksponat za izložbu povodom stogodišnjice od Francuske revolucije. Dobila je ime po arhitekti Gustavu Ajfelu. Tada se smatralo, za kulu, da je oličenje kiča, ruglo Pariza, ali danas predstavlja jedno od najvećih remek-dela arhitekture. Visoka je 300 metra, a do vrha ima čak 1665 stepenika. Tako da, ako ste u dobroj formi, popnite se do vrha pešaka. Ili možete iskoristiti lift. Sa vrha se pruža neodoljiva panorama grada od koje zastaje dah. Posebno je čarobna noću. Tada je verovatno najlepša, onako raskošna obasjana sa bezbroj malih kristalića. Najbolje je da posetite Ajfelovu kulu tek kada upoznate grad.  Bitno obeležje Pariza jesu čuvena Jelisejska polja – najlepša i najprestižnija avenija u Parizu. U ovoj aveniji su smešteni luksuzni restorani i hoteli, kao i najprestižniji francuski modni brendovi među kojima je i Louis Vuitton. Na samom kraju Avenije, na trgu Šarla de Gola nalazi se Trijumfalna kapija, spomenik posvećen borcima koji su se hrabro borili za vreme Napoleonskih ratova. Kada se popnete na njen vrh, imaćete utisak kao da držite ceo Pariz na dlanu. Ovaj pogled je idealan za one koji imaju strah od visine, a i jeftiniji je od pogleda sa Ajfelove kule.

Na pola sata vožnje od centra Pariza, možete da zavirite u svet bajke i da se prepusite brojnim atrakcijama– Diznilend. Možete obići lavirint, začaranu Snežaninu šumu, ući u princezin zamak, upoznati Mikija Mausa u njegovoj kući, provesti nezaboravno vreme u kući straha, ploviti brodom koji krstari rekom, proći kroz gusarske pećine, zamisliti želju u Aladinovoj kući gde se nalazi čarobna lampa i još mnogo toga. Takođe, možete upoznati Diznijeve likove iz crtanih filmova. Verujem da ste o tome maštali ceo život.

Ukoliko imate još vremena na raspolaganju, izdvojite vreme za obilazak Versaja. Simbol ovog grada je Versajska raskošna palata. Izgradnju je započeo Luj XIV i bio je kraljevski dom preko stotinu godina, sve do kraja vladavine Luja XVI i njegove žene Marije Antoanete. Osim što će vas opčiniti luksuzne odaje koje su posebne na svoj način, svakako će Vas još više oduševiti  predivan park sa brojnim fontanama, vrtovima koji se prostire na preko 815 hektara.

Pariz je raj za šoping. Grad u kome možete naći sve što ste želeli. Kupoholicarke svoj raj mogu naći u ulici Rivoli, zatim duž Montaigne avenije, u robnim kućama Les Galeries, Au Printemps, Tati, u glamuroznom objektku Galeriji Lafajet…Što se tiče noćnog života, Pariz pruža mnoštvo načina za zabavu. Pored kafića, restorana, egzotičnih klubova, kabarea, takođe možete uživati u ekskluzivnoj plesnoj dvorani Le Baron. Najpoznatiji klubovi su Rex Club, Le Cab, Buddha Bar, Batofar..

Previše je zanimljivih znamenitosti i destinacija u Parizu koje biste mogli da obiđete, ali ako ste u prilici, pored pomenutih obavezno pogledajte i katedralu Notre Dame, trg Konkord, i ostale brojne trgove i bulevare. Ne propustite krstarenje Senom, uživajte u razgledanju Pariza i na taj način.

Ukoliko ste želeli da imate boravak nalik bajci, Pariz je vaša idealna destinacija. Očaraće Vas svojom lepotom, a sve što treba da uradite jeste da uživate u magiji koju grad svetlosti nudi i naravno da to podelite udvoje. Ja jedva čekam da me moja zemlja iz snova iznenadi!

 

Biljana Vasiljević

 

Izvori: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.98.D0.B0

http://www.jeftinaputovanja.net/francuska/

http://marijaljubica.blog.rs/blog/marijaljubica

0