Niš će 7 dana biti prestonica srpskog filma. U subotu uveče je pred prepunom Letnjom pozornicom, uz sjajan vatromet, svečano otvoren festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

Na samom otvaranju 49. Filmskih susreta, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uručio je ključeve grada  predsednici žirija, Dragani Varagić. Time je i simbolično Tvrđava „predata glumcima“ . Predsednica žirija je pozdravila sve prisutne, poručivši  da Niš ima najbolju filmsku publiku.

Na ceremoniji otvaranja nastupio je vokalni sastav Konstantin, koji je otpevao nacionalnu himnu Srbije „Bože pravde“ , ali i numeru „Pukni zoro“  iz filma „Montevideo“. Umetnički direktor festivala Dragan Vujić Vujke ponovio je još jednom da je u Nišu „najfilmskija“ publika. Vujić je takođe podsetio da se ove godine obeležava 30 godina od smrti rođenog Nišlije, velikog Duška Radovića.  Ovogodišnji  festival uporedio je sa fudbalskim timom, s obzirom na to da će u zvaničnom programu biti prikazano ukupno 11 filmova.

Kako tradicija nalaže, prve večeri festivala dodeljena je i nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ . Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu. Ovogodišnji laureat je čuveni glumac Mihailo Miša Janketić. On je nakon primanja plakete sa likom Pavla Vuisića istakao da je ta nagrada za njega lekovita, ali i najveće prizanje koje glumac može da dobije. Podsetio je da je prošlo punih 55 godina otkad se prvi put pojavio na filmu i pritom posebno pomenuo pokojne kolege Miloša Žutića i Petra Kralja, sa kojima je igrao u svojoj prvoj tv drami.

Zvaničan program festivala otvorio je film „Montevideo, vidimo se“ . Nakon projekcije publici se poklonila  skoro cela glumačka postava popularnog filma. U narednih 6 dana, sve do 29. avgusta kada se završava festival, biće prikazano još 10 filmova. U nedelju, 24. avgusta, na programu su filmovi „Spomenik Majklu Džeksonu“ od 20:30h i „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ . Detaljan program možete pogledati ovde.

 

Filip Jovanović 

 

 

0