Ovogodišnji filmski festival Slobodna Zona u Nišu počeće 5. novembra emitovanjem dugo očekivanog dokumentarnog filma Amy u bioskopu Vilin Grad u 20h.

Ovogodišnji festival će trajati od 5. do 11. novembra, a projekcije dokumentaraca koji su obeležili proteklu godinu će svi zainteresovani moći da pogledaju u bioskopu Vilin grad i u Niškom kulturnom centru.

Kako navode organizatori, Slobodna Zona je filmski festival osmišljen kao serija programa bazirana na angažovanoj, savremenoj filmskoj produkciji koja se bavi aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Sve aktivnosti ovog festivala rezultat su potrebe da afirmativno i jasno, na komunikativan i savremen način, podstakne debatu o brojnim gorućim pitanjima u svetu i položaju Srbije u njemu. Tematski diverzitet dokumentarnih filmova na Zoni, njihova relevantnost i aktuelnost, i ove godine, imaju primat nad trivijalnostima svakodnevice. U fokusu 11. SZ su položaj žene u patrijarhalnim i reperesivnim sredinima, izbeglička kriza u Evropi, odumiranje starih plemena, poremećaji ishrane kod tinejdžera, pitanja LGBT prava i sloboda iz jednog drugačijeg ugla, sukoba religija… I još mnogo više u filmovima koje čine ovogodišnji program.

U bioskopu Vilin Grad će svi zainteresovani imati priliku da 5. novembra od 20 h pogledaju dokumentarni film o životu i radu Amy Winehouse – Amy. Vilin Grad će takođe od 6. do 8. novembra od 18:30h projektovati filmove Taxi; Ja, Erl i devojka koja umire i Dugme od sedefa.

U NKC-u će se od 6. do 10. novembra filmovi emiovati u 2 termina – od 19h i 21h.

  1. novembar – Dugme od sedefa; Moja mršava sestra
  2. novembar – Ples sa Marijom; Mustang
  3. novembar – Taxi; Ovnovi
  4. novembar – Kako prići slonu?; Klub
  5. novembar – Sangailino leto; Taxi

 

Ulaznice se mogu naći u bioskopu Vilin grad i u Niškom kulturnom centru. Cena ulaznice za projekcije u bioskopu je 300din a za projekcije u NKC-u 150din.

 

Anđela Laban

0