Ovog leta „Grupa Kobra“ organizuje treći po redu međunarodni kamp, pod nazivom „Summer in Toponica“. Kamp će trajati od 19. jula do 3. avgusta, a organizatori najavljuju dolazak 18 volontera iz 12 zemalja.

Neformalna grupa „Kobra“ postoji od 2007.  godine. Nastala je sa ciljem zaštite životne sredine i podsticanja omladinskog aktivizma na selima GO Crveni krst. Do sada su članovi grupe realizovali više od 15 projekata.

Kompletan program ovogodišnjeg  kampa „Summer in Toponica 3“  Kobra organizuje u saradnji sa Volonterskim servisom Srbije i Mladim istraživačima Srbije. Najvažniji ciljevi  su uređivanje lokalne zajednice kroz različite aktivnosti učesnika, poboljšanje uslova za život i rad mladih, kao i druženje i upoznavanje različitih kultura. Na kamp dolaze volonteri iz Južne Koreje, Estonije, Švajcarske, Austrije, Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Srbije.

Nedavno je Kobra bila suočena sa problemom kada je isključena struja u Domu kulture u Donjoj Toponici, gde će za vreme kampa biti smešteni volonteri. Ipak, kako ističu organizatori, taj problem je privremeno rešen, uz pomoć Darka Bulatovića, direktora PD Jugositok i doskorašnjeg predsednika opštine Crveni krst. Obezbeđeno je sigurno snabdevanje električnom energijom do 10 avgusta, nakon čega se očekuje da grad Niš, koji je zadužen za plaćanje struje domovima kulture na teritoriji grada, reši postojeći problem.

Sandra Mitrović, PR Kobre, napominje da će i ove godine u okviru kampa biti organizovane brojne radionice i kreativni kulturno-zabavni programi. Učesnici kampa će uređivati i plato ispred Doma kulture u Toponici, ali imati i priliku da se upoznaju sa znamenitostima Niša i okoline. Koordinator omladinskog programa Proaktiva, Ivan Topalović, kaže da je ta organizacija prepoznala kvalitetan rad i metode koje primenjuje Kobra, i zbog toga i Prokativ podržava ovaj projekat.

Organizatori ukazuju na to da su međunarodni kampovi od izuzetnog značaja kako za domaćine, tako i za sve one koji volontiraju i dolaze iz inostranih zemalja. Svi zainteresovani mogu slobodno da posete kamp za vreme trajanja, sve do 3. avgusta.

Više informacija o kampu, ali i radu grupe „Kobra“ možete naći na zvaničnoj fb stranici.

 

Filip Jovanović 

0