Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma na Letnjoj pozornici u Nišu biće otvoren 25. avgusta od 20:30h. Filmski susreti će trajati do 31. avgusta, a u zvaničnom takmičarskom programu naći će se 12 filmova. Predviđen je i bogat prateći program, koji obuhvata „Kino region“ u bioskopima Vilin grad i Cineplexx, kao i promocije knjiga i fotografija u festivalskom centru u Oficirskom domu. Raspored kompletnog propratnog programa možete naći na zvaničnom sajtu festivala. 

Prve večeri festivala će, nakon ceremonije svečanog otvaranja, biti dodeljena nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ a ovogodišnji laureat je Radoš Bajić Ovo značajno priznanje tradicionalno svake godine na Filmskim susretima uručuje Udruženje filmskih glumaca Srbije, za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu.

O zvaničnim festivalskim nagradama ove godine odlučivaće stručni žiri koji čine Ana Sofrenović, Boljana Maljević i Tihomir Stanić. 

PRVE VEČERI DVA FILMA 

Zvanični program festivala otvoriće „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića. U ovom filmu jednu od poslednjih uloga u karijeri odigrao je i nedavno preminuli proslavljeni glumac Nebojša Glogovac. U glumačkoj postavi filma su, između ostalih,  još i Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević. 

„Film je inspirisan autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i oslikava suštinsku borbu između dobra i zla. Poučna priča za mlade u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka i svih onih koji su, u želji za boljim životom, napravili pogrešan izbor“ navodi se u opisu filma

Drugi film večeri biće ljubavna drama Granice, kiše u režiji Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. U glavnim ulogama su Robert Budak, Kristina Stevović i Vahidin Prelić. 

„Radnja je smeštena u selima na granici Crne Gore i BiH, a u blizini je i granica sa Hrvatskom. Jagoda stiže iz grada da poseti rodbinu i da sprema ispite, a njeno prisustvo donosi promene i nadu svima koje sretne“ piše na sajtu festivala


PRODAJA KARATA 

Kompleti karata za 53. Filmske susrete mogu se kupiti po ceni od 2.000 dinara, na sledećim prodajnim mestima:

-Knjižara Niškog kulturnog centra „Branko Miljković“, Bulevar dr Zorana Đinđića 37; od 9 do 21 sat radnim danima i od 9 do 14 sati subotom
-Obrenovićeva ulica, ispred bioskopa „Vilin grad“ od 12 do 19 sati svakog dana

Pojedinačne, dnevne ulaznice po ceni od 400 dinara biće dostupne od drugog dana festivala, 26. avgusta.

 

0