Piše: Kristina Mitić

Austrija i Srbija imaju dosta istorijskih veza, što je dovelo do toga da je i dan danas „Balkanski put“ nešto o čemu se u Austriji često diskutuje. Ukoliko planirate da se prošetate do Beča, budite spremni na to da ćete čuti više srpskog nego nemačkog i da ćete se osećati skoro kao kod kuće, u jednoj malo prijatnijoj atmosferi.

Beč je izrazito živ grad, sa gomilom dešavanja koja su mahom besplatna za gledaoce i učesnike, tako da se postarajte za to da se raspitate šta se konkretno dešava u periodu u kome putujete. Nevezano za to, ovo je moja preporuka top 5 mesta u Beču.

5. Hundertwasserhaus

Ovo je zapravo blok stanova dizajniran od strane umetnika Fridrih Hunderwasera i predstavlja neverovatno upečatljivu znamenitost Beča.

Nažalost, nemoguće je zgradu videti iznutra, ali je spoljašnost više nego dovoljna. Ispred se nalazi i mala fontana, kao i gomila prodavnica suvenira, pa se može spojiti lepo i korisno.

Interesantno je da umetnik nije bio plaćen za svoj dizajn i da je rekao da je vredno raditi i bez novca ukoliko to spreči da neka ružna zgrada bude podignuta na tom mestu.

4. Prater

Ovo je jedan od većih zabavnih parkova u Beču. Poznat je po ogromnom (i sporijem od puža) Ferisovom točku koji pruža pogled na dobar deo grada.

Pored mnogobrojnih vožnji i atrakcija za decu i odrasle, u parku se nalazi i ogroman muzej voštanih fugura, kao i planetarijum.

Moj omiljeni deo parka se nalazi ispred planetarijuma, gde u jednom delu parka stoje na hiljade ugraviranih pločica. Na njima su imena, poruke i citati. Jako je teško ne predati se sanjarenju o životima svih tih ljudi, kada to ugledate.

3. Katedrala Sv. Stefana

Ova katedrala se nalazi u samom centru Beča i naprosto oduzima dah. Urađena u romanskom i gotičkom stilu, nivo detalja je neverovatan. Zanimljiv je i kontrast sa Haas Hause građevinom, urađenom u postmodernističkom stilu.

Duž cele ulice nalaze se interesantne građevine, ali i šoping centri i prodavnice. Tako da na Stephansplatz-u svakako ima za svakoga po nešto.

2. Rathausplatz

Rathausplatz je trg u starom gradu Beča, koji je naziv dobio po Wiener Rathaus – zgradi koja služi kao sedište gradonačelnika, ali i kao sedište Vlade i Skupštine.

Moram da priznam da je ovo moja preporuka iz čisto potpuno sebičnih i subjektivnih pobuda (sad se pravimo da ostale nisu). Naime, u vreme moje poslednje posete Beču, na ovom trgu se održavao festival muzike i filma, koji je na mene ostavio ogroman utisak, stoga je ovo definitivno jedno od mojih omiljenih mesta u gradu.

 

1. Naturhistorisches Museum

Svaka moja poseta Beču (sem poslednje :( ) bila je obeležena posetom Prirodnjačkom muzeju. Fascinantne izložbe i fenomenalna stalna postavka čine ovaj muzej neizostavnim delom svake liste ljubitelja Beča. Samo budite sigurni da ostavite celi dan za obilazak.

Za one koji nisu veliki ljubitelji Prirodnjačkih muzeja, uvek postoji gomila drugih u Museumsquartier-u, od arhitektonskog do dečijeg – pa sami birajte.

1