Velika Britanija se kao ostrvska zemlja u velikoj meri razlikuje od ostalih evropskih zemalja. Nalazi se u najprometnijem okeanu sveta, stoga ima poseban odnos prema pomorskom saobraćaju. Nasuprot ostalim zemljama Evrope u Britaniji važi pravilo o vožnji levom stranom, jedna je od retkih zemalja čiji stanovnici ne poseduju lične karte i takođe je prisutna tendencija zadržavanja funte kao zvanične valute, nasuprot mnogim zemljama koje su prihvatile euro. Geografski položaj ove zemlje omogućava Britancima da održe svoju posebnost u mnogim domenima.

Pri sagledavanju poslovne kulture Velike Britanije, može se uočiti da Britanci vole da donose odluke u timskom okruženju tj. u druženju sa pojedincima i pružanju pomoći i podrške jedni drugima.

Što se tiče stila komunikacije, Britanci su slični Belgijancima. Izjednačavaju direktnost sa otvorenom konfrontacijom, nesukobljivačkog su karaktera, pa često pronalaze načine da kažu nešto negativno u pozitivnom smislu za šta im treba vremena, pa može delovati kao da izbegavaju učestvovanje u razgovorima o kritičnim situacijama. Britancima je teško da budu direktni , pa daju instrukcije podređenima na veoma posredan način. Najčešće bi zatražili pomoć, nego bili eksplicitni. Humor je veoma važno i poštovano sredstvo komunikacije. Britanci često koriste humor u napetim i teškim situacijama, ali to ne znači da ne shvataju situaciju ozbiljno i zbog toga ne treba potcenjivati britanskog menadžera.

 

Struktura britanske kompanije sledi manje birokratski pristup, prvenstveno zbog toga što su granice odgovornosti zamagljene, pa je teško dobiti jasnu sliku o tome. Samim tim opisi radnih mesta su često nejasni i neprecizni sa malo jasnih smernica o konkretnim zadacima koji se trebaju izvršiti.

Mnogi sadašnji menadžeri ne očekuju da provedu svoju karijeru u jednom ili dva preduzeća, već tragaju za napredovanjem i sticanjem novih iskustava kroz promenu firmi. Stav da menadžer mora da bude prvenstveno tehnički kompetentna osoba će dobiti malu podršku u Britaniji, gde se najviše vrednuje iskustvo. Čistom akademskom obrazovanju je pruženo mnogo manje značaja nego u drugim zemljama i zbog toga se nazivi kao lekar ili profesor retko koriste van akademskih krugova. Značaj je mnogo više stavljen na čoveku koji poseduje takve menadžerske veštine, da proizvede ono najbolje iz tima kao i sa poseduje interpersonalne veštine spajanja tima. Mnogi menadzeri teže da izgrade blizak i mekši odnos sa podređenima, ali takvu prividnu bliskost ne treba mešati sa slabošću, kada dodje trenutak za donošenje teških odluka, one će svakako biti preduzete od strane menadžera.

U poređenju sa drugim kulturama, malo priprema se izdvaja za sastanke zato što su oni shvaćeni kao prilika za otvoren razgovor o problemu i nema razloga pripremati ga unapred, jer će se put razgovora sam otvarati. Takođe, Britanci ne vole da uoče da je druga strana već unapred spremila put kojim će se razgovor odvijati. Imaju osećaj da je ishod već odlučen pre sastanka.

 

Velika Britanija ima pri plaćanju muškaraca i žena najveće razlike nego bilo koja zemlja u Evropi i ova razlika državu košta oko 23 milijarde GBP (British Pound rate) svake godine, pokazuje najnovije Vladino istraživanje. Komisija pod nazivom Žene i Posao (WWC) koja je osnovana pre dve godine, pokazuje da žene pri punom radnom vremenu zarađuju 13 odsto manje nego muškarci.


Tijana Tasković

 

Izvori:

http://www.worldbusinessculture.com/

http://www.economy.rs

http://www.kako.hr

 

 

 

 

 

0