Novosadski humanitarni centar u saradnji sa Vojvođanskim romskim centrom za demokratiju, uz podršku Fonda za obrazovanje Roma i pomoć Omladinskog pedagoškog centra Niš realizuje projekat „Volonterska pomoć u učenju“.                                                                                        

U okviru projekta „Volonterska pomoć u učenju“ otvoren je KONKURS ZA VOLONTERE TUTORE koji će Romima srednjoškolcima pomagati u učenju. Konkurs za volontere je stalno otvoren, a svi  zainteresovani za volontiranje mogu da popune prijavu na http://goo.gl/forms/S0LjikCXU1 ili da se jave na 069 66 54 23 (Dobrila Marković).

Prema istraživanjima, samo 22 procenata dece srednjoškolskog uzrasata (14-18 godina) iz romskih naselja pohađa srednju školu, dok je 14 procenata njih i dalje u osnovnoj školi, a čak 64 procenta uopšte ne ide u školu. Samo 15 procenata devojčica pohađaju srednje škole, 43 procenata mladih žena starosti 15-19 godina iz romskih naselja su udate, a 17 procenata njih udalo se pre 15-te godine. Neuključivanje u sistem obrazovanja utiče na šanse za kasnije zaposlenje o čemu govori podatak da je 28 procenata Roma više od ostalog stanovništva nema nikakvo radno iskustvo.

Capture

Projekat „Volonterska pomoć u učenju“ ima za cilj da pruži podršku romskim srednjoškolcima i unapredi njihov školski uspeh, kao i da smanji jaz između romske i neromske omladine u obrazovanju. Aktivnosti projekta su volonterske i usmerene na učenike/ce romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole u 8 gradova u Srbiji (Beograd, Novi  Sad, Subotica, Vršac, Žabalj, Sombor, Šabac i Niš) i koji primaju stipendije REF-a (Roma Education Fund) u okviru IPA programa „Tehnička pomoć za sprovođenje projekta Vlade Srbije u oblasti socijalnog razvoja“.

Novosadski humanitarni centar (NSHC) je neprofitna i dobrotvorna organizacija koja doprinosi stvaranju humanog društva kroz pružanje podrške ugroženom stanovništvu, podsticanje aktivizma građana, istraživački rad i obrazovanje. NSHC svojim stručnim radom i organizovanim delovanjem doprinosi izgradnji humanog građanskog društva, kroz pružanje pomoći i podrške socijalno ugroženim, osetljivim i marginalizovanim grupama i razvoj njihovih potencijala za dostojanstven život; podsticanje aktivizma građana; unapređenje kapaciteta zajednice za zaštitu i brigu; promociju zdravlja; istraživački rad i obrazovanje. Za dodatne informacije o projektu „volonterska pomoć u učenju“ možete kontaktirati centar na tel. 069/665-423, ili putem mail-a na dobrila.nshc@gmail.com (Dobrila Marković).

0