Pravljenje nakita u sopstvenoj režiji može biti zabavan i lako zavistan hobi. Takođe imate dodatnu korist i mogućnost da nosite nešto što ste sam napravili. Međutim, mnogo ljudi prosto ne zna odakle da krene. Pročitajte nekoliko saveta za pravljenje nakita.

Izaberite tip nakita koji vas najviše zanima

Može biti veoma frustrirajuće kada po prvi put odlučite da se oprobate u pravljenju nakita. Postoji toliko širok izbor opcija, da prosto ne znate odakle da krenete. Kao što ne biste učili pletenje, šivenje, vezenje u isto vreme, nije realistično da savladate svaki vid pravljenja nakita dok počinjete. Umesto da se rasplinete na sve strane, izaberite jedan vid nakida i krenite odatle.

Možda najviše volite da nosite perlasti nakit, ili više volite jednostavnost i mogućnost prilagođavanja metalnog nakita. Ili želite da radite sa kožom, glinom ili staklom. Izaberite jedan vid izražavanja, a znajte da uvek možete da probate nešto drugo kasnije. Čak je vrlo verovatno da će se veštine same nadograđivati jedna na drugu i da će vam vremenom biti sve lakše i lakše da naučite nove stvari.

Ovladajte par osnovnih veština

Bilo da planirate da radite sa perlama, glinom, metalom ili nekim drugim oblikom nakita, postoji par veština koje morate savladati jer će vam biti neophodne kod gotovo svakog projekta koji sprovodite. Na primer, za većinu izrada moraćete da znate kako da otvorite i zatvorite otvoreni prsten ili da pravilno formirate omču od žice. Kada savladate ove veštine, upotrebljavaćete ih na ostalim projektima.

Besplatan čas izrade nakita

Da li postoji nešto specifično što želite da naučite. Pohađajte čas i dopustite profesionalnom edukatoru da vas sprovede kroz proces. Beo Art House organizuje radionice izrade nakita, a prvi čas je čak i besplatan. Tako da pored opcije da kod kuće uz brojne tutoriale samostalno učite kako se pravi nakit, možete besplatno isprobati kako to izgleda sa profesionalcima.

Odredite prostor za rad i držite ga sređenim

Ne postoji ništa gore za jednog stvaraoca (ili njegovu porodicu) od toga da je po celoj kući rasut materijal. Ako ne možete da nađete ono što vam treba, gubite dragoceno vreme koje ste mogli da iskorstite u stvaranju. Izaberite prostoriju u kojoj se nalazi nekakav sto, fioke ili ormarić koji možete posvetiti svom hobiju.

Kada odredite prostor, odvojite vreme za organizaciju. Sortirajte svoje zalihe i obeležite ih. Čak možete naći ideje na internetu za uređivanje kutujica i kantica za držanje stvarčica. Pronađite sistem koji vam najviše odgovara i držite ga se. Na taj način ćete uvek znati šta imate kod sebe i biće vam na dohvat ruke u naletu inspiracije.

Istražujte Pinterest i Blogove za inspiraciju

Ponekad će vam sjajna ideja za komad nakida pasti na pamet kao od šale. Ali često nije takav slučaj. Neke ljude inspiriše ono što vide. Tražite inspiraciju oko sebe. Pogledajte nakit koji je na rasprodaji u vašoj omiljenoj radnji. Istražujte po Pinterestu i ostalim kreativnim blogovima na internetu. Nekad ćete pronaći i detaljno uputstvo sa svim neophodnim koracima, a nekad ćete prosto želeti da postojeće delo izmenite po sopstvenim preferencijama.

Nemojte se obeshrabriti

Kao i svaka druga veština i pravljenje nakita zahteva vreme i vežbu. Prva žičana omča koju budete napravili će verovatno biti neupotrebljiva. Ali to je savršeno u redu. Zato što će druga izgledati bolje, a kada napravite desetu osećaćete se kao profesionalac. Ne dozvolite da vas jedan težak zadatak ili propali projekat razdvoji od entuzijazma. Nastavite da pokušavate i vežbajte. Zapamtite da je vreme potrebno za razvoj bilo koje veštine.

Preuzmite rizik

Nemojte da se plašite da isprobate novu veštinu zato što izgleda ili zvuči teško. Takođe se nemojte ograničavati na određeni stil, boju ili veličinu nakita. Igrajte se sa svojim materijalima, isprobajte nove stvari i vidite da li vam se sviđaju. Nikad ne znate da li će vas oduševiti nešto za šta ste mislili da će na kraju ispasti očajno.

Želimo vam puno zabave dok se budete bavili svojim novim hobijem. Kada jednom krenete videćete koliko je zavisno, ali je ovo jedna od rektih vrsta pozitivnih zavisnosti.

 

1