Studentima druge godine studijskog programa Komuniciranje i odnosi sa javnošću Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu, predavanje je, u okviru predmeta Menadžment u medijima, održao Ivan Kalauzović, nekada i sam student ovog fakulteta, a danas uspešan mladi čovek sa zavidnim iskustvom.

Izlaganju, koje je trajalo skoro puna dva sata, studenti su posvetili izuzetnu pažnju i upijali svaku reč. Predavač ih je upoznao sa svojom dragocenom radnom biografijom, čije je redove uglavnom ispisivao u Beogradu radeći za vodeće domaće i strane medijske kuće, za šta je dobio i međunarodne reference. Ovom prilikom, prisutni su iz prve ruke saznali na koji način su realizovani neki od najvećih domaćih televizijskih projekata, poput eks-jugoslovenskog muzičkog šoua „Operacije trijumf“ i „Pesme Evrovizije„, kako funkcioniše časopis o turizmu i putovanjima, zašto je neophodno postojanje regionalnih javnih servisa i nedopustivo gašenje lokalnih TV centara, ali i detalje procesa digitalizacije televizije, koji u Srbiji uveliko traje, a kojim se Kalauzović u svojim naučnim radovima naročito bavi.

10629370_909022995775889_4536581131078421036_o

Vrlo otvoreno, gostujući predavač je studentima osvetljavao stanje medijskog mraka koji u našoj zemlji vlada, ukazujući da problem leži, između ostalog i u velikom broju ljudi koji rade u medijima, a kojima tu nije mesto. Televizije su posebno, prema njegovim rečima, postale stecište onih koji su željni estradnog izveštavanja i senzacionalizma. Za promenu se nove generacije moraju same izboriti, jer im je niko drugi neće doneti. Kao službenik Kancelarije za saradnju sa dijasporom Službe za poslove gradonačelnika Grada Niša, zadužen za oblast informisanja i statusnih pitanja, Kalauzović je svojim kolegama na Filozofskom fakultetu govorio i o stanju u srpskim medijima u rasejanju, iskustvima u životu i radu naših građana širom sveta i uspesima niške Kancelarije na lokalnom i nacionalnom nivou.

 

10410124_909022799109242_3451442428131584615_n

Budućim komunikolozima, ovakva vrsta predavanja je vrlo korisna, što su i sami potvrdili pokazanim interesovanjem i svrsishodnim postavljanjem pitanja tokom i posle predavanja, jer im ona pomažu da se upoznaju sa stvarnim stanjem koje ih očekuje nakon završetka studija, a o kojem do sada nisu bili dovoljno informisani i o čemu se u literaturi retko govori. Nedavno je sličnim povodom predavanje ovoj grupi studenata održao i Ivan Blagojević, direktor „Nišvila“, a u narednom periodu, po rečima upravnika Departmana za novinarstvo prof. dr Vladete Radovića, mlade nade predstavnika „sedme sile“ očekuje još gostujućih predavača, koji, u saradnji sa profesorskim kadrom, evidentno podižu kvalitet znanja i podstiču kritičko razmišljanje studenata jednog od najmlađih departmana Filozofskog fakulteta.

 

Anđelija Vasović 

 

Foto: Nenad Malaga photography

0