Iako su mnogi od nas nevoljni da se stvarno upuste u učenje novog jezika, uglavnom zbog činjenice da istinsko savladavanje istog iziskuje veliku količinu vremena, truda i koncentracije, možda je vreme da porazmislite o svojim izborima. Da, istina je da strani jezik nećete perfektno savladati za 20 dana ni tri meseca, ali sve prednosti koje poznavanje bilo kog stranog, a posebno jednog od dominantnih svetskih jezika donose, definitivno su vredne tog silnog truda i ulaganja. Kako bismo vam pokazali koje sve supermoći stičete i koja vrata otvarate uz znanje stranog jezika, sastavili smo vrlo jednostavan ali efektan spisak prednosti koji će vas definitivno naterati na razmišljanje, a možda i nazad u učionicu.

Putovanja

Ukoliko niste primetili do sada, putovanja u strane zemlje, bar evropske, nikada nisu bila povoljnija. Za vrlo pristojnu, da ne kažemo skromnu sumu možete provesti vikend u Amsterdamu ili Kopenhagenu, nedelju u Berlinu ili planirati celo letovanje u predivnoj Španiji. Ipak, kako se pre svega ne biste osećali izolovano i kao pravi stranac, morate posedovati bar neke komunikacijske veštine. Nije baš prijatno „rukama i nogama“ se sa nekim sporazumevati u vezi sa najbanalnijim stvarima kao što su gde kupiti kartu za metro, a da ne govorimo o naručivanju hrane i pića u restoranima i sklapanju poznanstava sa lokalcima. Svako putovanje biće daleko lakše, ugodnije i avanturističnije ukoliko posedujete bar osnovne, a poželjno čak i napredne veštine govora na stranom jeziku, posebno engleskom koji maltene svi u Evropi govore prilično impresivno.

Bolje obrazovanje

U Srbiji postoji veliki broj izuzetnih fakulteta, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Međutim, postoji veliki broj sadašnjih i budućih studenata koji bi radije stekli fakultetsku diplomu u nekoj drugoj zemlji, ali kako za studentsku razmenu tako i za čitavo studiranje u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija pa čak i evropske zemlje, potreban vam je međunarodni sertifikat o znanju jezika bez kog ne možete ni da razmišljate o prijavi. Zavisno od zemlje o kojoj razmišljate može vam biti potrebno polaganje TOEFL testa ili jednog od Kembridžovih testova (FCE, CAE, CPE i IELTS). Pripreme za ovako izazovne testove mogu potrajati i nekoliko godina, tako da ukoliko uopšte razmišljate o studijama u inostranstvu vreme je da već odmah uplovite u učenje engleskog jezika i to ne bilo gde, već u školi koja može da vam pruži vrhunsku pripremu kroz inovativan pristup i metodologiju kao i sjajne predavače.

Otvorite poslovna vrata

Sve je veći broj poslova u Srbiji za koje vam je potrebno savršeno ili gotovo savršeno znanje engleskog ili nemačkog jezika. Broj pozicija je ogroman i obuhvata sve od IT sektora do rada u marketingu, korisničke podrške, rada u špediterskim kompanijama, copywriting, a uz određene gorepomenute sertifikate čak možete sebi da stvorite i novo zanimanje i postanete prevodilac ili i sami predajte strani jezik u nekoj od mnogobrojnih privatnih škola. Naravno, sve je veći i broj ljudi koji poslovne prilike i bolje karijere traži u inostranstvu i čini se da je suvišno i reći da nema potrebe da šaljete CV koji u jednoj od tačaka ne sadrži informaciju da posedujete odlično znanje željenog jezika.

Uživanje u knjigama, filmovima i serijama

Koliko god da uživate u prevodu knjige i koliko god taj prevod bio dobar, ništa ne može da nadmaši originalnu verziju. Prosto, postoje neke fraze, šale i izrazi koji se ne mogu adekvatno prevesti, te ukoliko volite knjige, verujte nam da će vam iskustvo čitanja biti podignuto na potpuno novi nivo ukoliko postanete toliko jezički „jaki“ da možete da ih čitate na izvornom jeziku. Isto važi i za filmove i serije – koliko god mislili da je gledanje komedija smešno čak i sa srpskim titlovima, apsolutno ne znate šta propuštate ako ne razumete tačno šta vaši omiljeni likovi izgovaraju jer humor je jedna od stvari koje je najteže prevesti i maltene nemoguće dočarati. Ne uskraćujte sebi istinsko uživanje u aktivnostima koje volite – naučite jezik i počnite da se smejete (ili plačete) stvarno.

0